Ga naar de inhoud
Containerramp

Ook leger gaat helpen bij opruimactie Wadden: 'We kunnen het niet aan'

Het beeld van Schiermonnikoog: afval tot waar het oog reikt. Beeld © Facebook / Natuurmonumenten Schiermonnikoog

Defensie stuurt morgen zo'n 100 militairen naar de Waddeneilanden om te gaan helpen met het opruimen van aangespoelde containers en de inhoud daarvan op de Waddeneilanden.

De militairen hebben waarschijnlijk twee dagen werk, zegt Defensie.

Enkele burgemeesters van de eilanden hadden om de hulp gevraagd, onder wie de burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent.

'We gaan het zelf niet redden'

"Het is echt rampzalig wat hier op het strand ligt, een enorme hoeveelheid rotzooi. Er zijn al allemaal professionals en vrijwilligers aan het opruimen. Maar we hebben echt hulp nodig, we gaan het zelf niet redden'', zegt Van Gent. Ze noemt de vervuiling een 'ramp voor de natuur'. "We zijn nationaal park, het is een prachtig gebied. En nu ligt alles bezaaid met zeeppompjes, doekjes, matrassen, operatiekleding, noem maar op.''

Ook
Lees ook:
Ook het vasteland ligt bezaaid met piepschuim: 'Dit is gewoon een ramp'

Terschelling

Ook de burgemeester van Terschelling wil graag hulp van het leger om de stranden schoon te maken. De eilanden zouden graag hulp krijgen van in totaal zo'n honderd militairen, aldus Van Gent.

Op Schiermonnikoog spoelde donderdag al een zak met 25 kilo poeder aan. Mogelijk gaat het om de giftige stof peroxide, afkomstig uit een van de overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe.

Dit is het beeld op Ameland:

Het bedrijf Mediterranean Shipping Company heeft inmiddels opdracht gegeven tot een bergingsoperatie om de circa 270 containers die in slecht weer in zee vielen op te sporen en uit het water te halen.

Vrijwilligers ruimen rotzooi containerschip op

00:59
Een opruimactie op het vasteland bij Moddergat.

Behalve het schadelijke poeder bevatten de containers onder meer IKEA-meubels en speelgoed, tv' s, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes.

Op alle Waddeneilanden en ook op het vasteland zijn groepen vrijwilligers vandaag bezig geweest met opruimen. "We hebben 10 grote zakken vol plastic afval verzameld', zegt Susan Perdok. Zij is op vakantie op Terschelling en hielp vandaag ook mee. "Eilanders reden met aanhangwagens over het strand en langs de duinen, deelden afvalzakken uit en verzamelden de volle zakken."

Perdok spreekt van een mooie samenwerking. "Het strand is redelijk schoon, maar in de duinen ligt veel plastic en piepschuim."