'Onze vriend'

Hond Pablo doodgeschoten door politie: 'Blinde paniek door vuurwerk'

02 januari 2019 19:04 Aangepast: 02 januari 2019 19:10
Judith met hond Pablo Beeld © EIGEN FOTO

Het nieuwe jaar is dramatisch begonnen voor Judith van der Heide en haar gezin. Hun hond Pablo werd doodgeschoten door de politie omdat-ie in blinde paniek de snelweg op dreigde te rennen. Vermoedelijk was er vuurwerk ontploft in de buurt van de hond.

Judith en haar gezin uit het Drentse Alteveer waren op oudjaarsdag een klein uurtje van huis voor een boodschap in het dorp. Pablo bleef achter op het erf, maar bij thuiskomst was de hond in geen velden of wegen te bekennen.

"Ik had meteen al een onprettig gevoel", zegt Judith. "We zijn hooguit vijftig minuten van huis geweest. Normaal gesproken kwam Pablo dan altijd naar ons toegerend, maar deze keer niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerk: baasjes delen massaal foto's van doodsbange huisdieren

De omheining rond hun huis leek aanvankelijk volledig intact, maar bij nadere inspectie werd er toch een minuscuul gat gevonden onder het hek. "Het is haast onvoorstelbaar dat Pablo daar onderdoor is gekropen. Pablo was een hond van 50 kilo", zegt Judith. "Daaruit blijkt wel in wat voor paniek hij is geweest."

Op het erf zijn overblijfselen van knalvuurwerk gevonden, mogelijk is er een nitraat vlak bij Pablo geëxplodeerd. Zeker weten doet ze het niet, maar Judith denkt dat iemand die vanaf straat over de heg heeft gegooid.

'Hij was zichzelf niet meer'

Judith nam contact op met de dierenambulance, die haar vertelde dat haar hond was gezien bij de A28. "Na een halfuur zag ik Pablo. Ik heb mijn auto in de berm gezet en hem geroepen. Ik zag de angst in zijn ogen, maar hij rende weg alsof hij me totaal niet herkende. Ik dacht: 'nu heb ik 'm, het komt goed'. Maar het kwam niet goed. Pablo voelde zich opgejaagd door alle knallen. Hij was zichzelf niet meer en dreigde de A28 op te rennen met alle gevolgen van dien."

De politie heeft Pablo neergeschoten, omdat de situatie anders te gevaarlijk zou worden voor andere automobilisten. De dood van Pablo heeft er flink ingehakt bij Judith, haar vriend en hun twee kinderen.

'Pablo was alles voor ons'

"Ik kan me niet voorstellen dat het bewust is gebeurd om een hond de dood in te jagen, maar ik hoop wel dat mensen zich in het vervolg twee keer bedenken. Pablo was alles voor ons, een grote kameraad voor het hele gezin. Ik hoop dat mensen beter beseffen wat vuurwerk teweeg kan brengen bij huisdieren, zodat andere levens gespaard blijven. Dieren en vuurwerk, dat gaat gewoon niet samen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerkvrije vakantieparken populair bij baasjes met bange huisdieren

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore