Ga naar de inhoud
Immigrant naar stad, stedeling naar voorstad

Bevolkingsgroei in grote steden vooral door immigratie

Beeld © ANP

Nederland heeft er afgelopen jaar 100.000 mensen bijgekregen. De Bevolkingsteller van het CBS schat dat Nederland bijna 17,3 miljoen inwoners telt.

Vooral de grote steden zijn in 2018 groter geworden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben meer inwoners gekregen. Dat komt vooral door immigratie vanuit het buitenland. Tegelijk vertrokken veel inwoners van de drie steden naar de voorsteden.

Volgens het CBS heeft Amsterdam er netto bijna 10.000 inwoners bijgekregen. Rotterdam groeide met 5570 mensen en Den Haag met 6252 mensen.

43.000 Amsterdammers naar andere gemeente

Amsterdam verwelkomde 36.000 inwoners vanuit het buitenland, terwijl 21.000 Amsterdammers naar het buitenland emigreerden. Daar staat tegenover dat bijna 43.000 Amsterdammers de stad verruilden voor een andere Nederlandse gemeente, terwijl er vanuit de rest van Nederland maar 32.000 mensen naar Amsterdam verhuisden. Daarnaast werden er bijna 5000 Amsterdammers meer geboren dan er doodgingen.

Ook Rotterdam en Den Haag groeiden door immigratie en geboorte en verloren inwoners door verhuizingen, aldus het CBS.

Weinig buitenlanders naar Utrecht

Utrecht is een uitzondering. Het is de enige grote stad die weinig buitenlanders trekt. Bovendien verhuizen er meer mensen vanuit andere Nederlandse plaatsen naar Utrecht dan er vertrekken uit de Domstad.

Door de verhuizing groeiden ook gemeenten als Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Diemen, Ouder-Amstel, Vianen en Rijswijk. Al bij al groeide de bevolking vooral in de Randstad en Noord-Brabant. Almere groeide ook sterk. Steenbergen (Noord-Brabant) en Westerwolde (Groningen) kregen er ook veel inwoners bij, maar daar kwam dat door de komst van een asielzoekerscentrum.

Krimpgemeentes

In 74 gemeenten daalde het aantal inwoners. Die liggen in krimpregio's als Groningen, Friesland en Limburg en in de Achterhoek, Zeeland en de Kop van Noord-Holland. Dat komt door vergrijzing daar: er wonen veel ouderen en er worden weinig baby's geboren.