Gezondheid

Hulp bij gezonder leven: leefstijlcoach vanaf nu vergoed

01 januari 2019 16:12 Aangepast: 01 januari 2019 21:16

Het is 1 januari en dat is traditiegetrouw voor veel mensen het moment om goede voornemens in de praktijk te brengen. Sommige mensen krijgen van het kabinet een steuntje in de rug. Vanaf vandaag zit de leefstijlcoach in het basispakket van je zorgverzekering.

Mensen met overgewicht en een vergrote kans op bepaalde chronische ziektes, komen in aanmerking. Ze kunnen een programma van twee jaar vergoed krijgen. 

Het ziet niet bij iedereen in het pakket. "We moeten ergens beginnen", reageert staatssecretaris Paul Blokhuis. "Het is best wel bijzonder dat we deze stap maken. Eigenlijk is de zorgverzekeringswet er voor de zorg. Dit is een preventieve maatregel. Dus we beginnen wat kleiner."

'Werkt slechts voor klein deel'

Voor dat begin trekt het kabinet tot 9 miljoen euro per jaar uit. Toch is er ook kritiek: voor maar een klein deel van de mensen die überhaupt in aanmerking komen, zou zo'n programma werken. 

"Tien tot twintig procent lukt het en weet het ook vol te houden. Dat levert een forse gezondheidswinst op. Maar de rest lukt het niet", zegt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. Hij denkt dat bij onder meer een belasting op frisdrank meer mensen gebaat zijn.

Ridvan deed mee aan leefstijlproef

De koelkast van Ridvan is niet meer zijn koelkast van vroeger. Ridvan deed mee aan de proef om te kijken of het werkt, zo'n leefstijlcoach. En dat was nodig. "Natuurlijk weet je, gezondheid staat boven alles. Maar toepassen... ho maar", zegt Ridvan. "Ik was niet tevreden over mijn leefstijl." 

De proef deed hem goed. Ridvan viel af, beweegt meer en heeft meer energie. En dat door kleine veranderingen. "Ik at altijd witbrood, nu eet ik volkoren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`