Vuurwerkslachtoffers

Zwaar oogletsel bij zes mensen: 'Het is ieder jaar hetzelfde liedje'

01 januari 2019 13:27 Aangepast: 01 januari 2019 13:51
Beeld © ANP

Zes mensen die met oogletsel het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn binnengebracht, zullen slechtziend of blind blijven. Dat zegt oogarts Tjeerd de Faber tegen RTL Nieuws. "Patiënten zijn soms in shock."

Bij het Oogziekenhuis zijn vanwege vuurwerkongelukken 11 mensen binnengebracht. "Het is dramatisch om te zien, ook voor de familie die dan om een patiënt heen staat."

'Het zelfde liedje'

Het aantal slachtoffers is hoger dan vorig jaar, zegt De Faber. "Dat heeft er mee te maken dat het nu goed weer was, dus dan staan er meer mensen naar vuurwerk te kijken. De helft van de slachtoffers was omstander."

De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. In zeker twee gevallen ging het om illegaal vuurwerk. "Je kunt er de klok op gelijk zetten, het is ieder jaar hetzelfde liedje."

Vuurwerkbril

Het jongste slachtoffer is een jongen van 15, die knalvuurwerk aan het bekijken was dat niet af was gegaan. Gelukkig droeg hij een vuurwerkbril. "Zijn hoofd was zwartgeblakerd van het kruit, maar zijn ogen kunnen het navertellen", zegt De Faber. "Dat zien we hier zelden, maar hij zal er geen blijvend letsel aan overhouden."

De Faber ziet het letsel door de jaren heen steeds erger worden. "Niet zozeer in aantallen, maar als het fout gaat, dan is het goed fout. Dat komt omdat het vuurwerk steeds zwaarder wordt."

Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukke jaarwisseling voor hulpdiensten: helft meer alarmeringen dan vorig jaar

Andere slachtoffers

Nederlandse ziekenhuizen zijn vandaag druk met het behandelen van vuurwerkslachtoffers. Ook zijn er veel mensen opgenomen met alcoholvergiftiging en verwondingen door vechtpartijen.

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk kwamen 32 patiënten binnen, van wie 11 vuurwerkslachtoffers. Dat zijn er 14 meer vergeleken met een jaar eerder.

Ook de nieuwjaarsnacht op de spoedeisende hulp in Ziekenhuis Gelderse Vallei was druk. In totaal ging het om 4 vuurwerkslachtoffers. Een van hen raakte gewond door carbid schieten.

Inademen roetdeeltjes

Bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam werden 9 mensen met brandwonden binnengebracht, onder wie een kind met vuurwerkletsel. Bij de spoedhulp van HMC Westeinde en HMC Bronovo in Den Haag ging het om 8 patiënten. Een slachtoffer werd opgenomen op de intensive care wegens het inademen van roetdeeltjes.

Naar verwachting worden er in de loop van de dag en morgen nog meer vuurwerkslachtoffers opgenomen in gespecialiseerde ziekenhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Incidenten op een rij:

Nieuwjaarsnacht: vuurwerkdoden, vonkenregen en veel branden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore