Gevaarlijk vreugdevuur

Scheveningse huizen en auto's beschadigd door vonkenregen: 'Overal zwarte smurrie'

01 januari 2019 11:43 Aangepast: 04 januari 2019 13:14
Het gebied bij het strand van Scheveningen ligt bezaaid met roet. Beeld © ANP

Het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen heeft tot veel schade geleid. Eén huis heeft 'aanzienlijke schade', meldt de gemeente Den Haag. "De straten liggen vol met zwarte smurrie", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt.

Afgelopen nacht ging het helemaal mis op het strand. De stevige wind vanuit zee blies het vliegvuur Scheveningen in. De boulevard van Scheveningen ligt bezaaid met as. 

De brandweer is de hele nacht bezig geweest met het vuur en de vonkenregen. Meerdere woningen en gebouwen hebben schade, aan bijvoorbeeld daken.

Brandplekjes

Er zijn tientallen branden in de omgeving geweest, in stukjes duin en plantsoentjes en branden op daken van huizen. Ook auto's en fietsen hebben schade. "Bij veel auto's zie je allemaal kleine brandplekjes", vertelt Konijnenbelt.

"Overal waar je kijkt ligt roet, het stinkt heel erg. Je ziet veel mensen die bezig zijn hun straatjes schoon te spuiten en hun ramen schoon te maken."

Rik Konijnenbelt deed verslag vanuit Scheveningen

Afblussen

Voor sommigen is de schade groot. "Mijn hele tuin en de loungeset stonden in de fik", zei een inwoner vanochtend.

De brandweer is nog druk met het afblussen van de brandstapel op het strand van Scheveningen. "Het gaat nog wel een aantal uren duren tot alles helemaal uit is'', zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Ook worden graafmachines en shovels ingezet om de stapel uit elkaar te trekken en de kern van de stapel te kunnen blussen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuige vuurregen Scheveningen: 'Mijn hele tuin stond in de fik'

Traditie

Volgens de woordvoerder is er door de hulpdiensten fors ingezet: "Ruim honderd brandweermensen en politieagenten, misschien wel meer.''

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur van Den Haag kan maken. De brandstapel in Duindorp leidde niet tot problemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore