Incidenten op een rij

Nieuwjaarsnacht: vuurwerkdoden, vonkenregen en veel branden

01 januari 2019 10:21 Aangepast: 04 januari 2019 13:15
In Scheveningen regende het vuur. Beeld © Regio 15

Oud en nieuw in Nederland is vol incidenten verlopen. Er waren veel branden en ook dit jaar zijn er weer vuurwerkslachtoffers gevallen. Er kwamen twee mensen om, in Enschede en in het Friese Morra. Bekijk het overzicht per provincie. Dit artikel wordt aangevuld.

Noord-Holland

- De jaarwisseling in Amsterdam verliep voor de hulpdiensten drukker dan vorige jaren. Er zijn 183 incidenten geweest, vorig jaar 168. In totaal heeft de politie 34 mensen aangehouden. In de stad waren zeven keer politiemensen het mikpunt van geweld, ook is er geweld gemeld tegen een buschauffeur.

- Een automobilist is op nieuwjaarsdag tegen de gevel van een rijschool in Beverwijk gereden. Het ongeval gebeurde rond 03.00 uur op de Alkmaarseweg. De bestuurder ging ervandoor, twee vrouwen die in de auto zaten zijn door ambulancepersoneel nagekeken.

- Een brand heeft gisteravond aan de Amsteldijk-Noord in Amstelveen een villa verwoest. 

Zuid-Holland

- Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen is uit de hand gelopen. De stevige wind vanuit zee blies vliegvuur Scheveningen in. Door de vonkenregen ontstonden meerdere branden bij woningen en in de duinen. Op het strand waren vuurtornado's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuige vuurregen Scheveningen: 'Mijn hele tuin stond in de fik'

-De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt dat het aantal meldingen ten opzichte van voorgaande jaren ongeveer gelijk is gebleven. De politie verrichtte 55 arrestaties, bijna de helft minder dan het jaar ervoor. 

- Agenten hebben in Rotterdam gericht geschoten op een auto die op hen inreed. Dat gebeurde rond 04.00 uur aan de Prins Alexanderlaan. Niemand raakte gewond. De inzittenden zijn aangehouden. De schoten werden gelost na een achtervolging. De politie wilde een auto aan de kant zetten die gevaarlijk rijgedrag vertoonde. 

- De Rotterdamse rapper Feis (32) is overleden nadat hij eerder op de nacht gewond was geraakt door een schietpartij in de binnenstad van Rotterdam. Ook een andere man raakte gewond. De politie heeft zeven mensen aangehouden na het incident in de Gouvernestraat. Agenten hebben daarbij meerdere waarschuwingsschoten gelost.

- In Moerkapelle zijn hulpverleners met vuurwerk bekogeld. De ME heeft ingegrepen.

- In Leiden is een doos zwaar vuurwerk op straat in één keer ontploft. Vijf mensen raakten gewond, onder wie vier kinderen. Hoe ernstig de verwondingen zijn is niet bekend.

- Een grote brand in een flat in Vlaardingen. Er is veel schade. De bewoners van 15 appartementen kunnen hun woning niet in.

Utrecht

- In de Utrechtse wijken Overvecht en Kanaleneiland moest de brandweer uitrukken voor de ene naar de andere autobrand.

- Een nieuwjaarsfeest in de Amersfoortse wijk Kruiskamp is uit de hand gelopen. Feestgangers verzetten zich tegen een controle van de politie, meldt RTV Utrecht. Vijf mensen zijn aangehouden.  

Gelderland

- Op de A2 in de buurt van Waardenburg zijn twee agenten gewond geraakt bij een aanrijding. Een automobilist reed achterop de politieauto. De bestuurder is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Volgens Omroep Gelderland gebeurde het ongeval toen de politie assistentie wilde verlenen bij een auto met pech.   

Noord-Brabant

- Aan de Arenberglaan in Breda zijn twee kinderen gewond geraakt toen een ruit van een woning sneuvelde door zwaar vuurwerk, vermoedelijk een mortierbom. De politie heeft een persoon aangehouden.

- Op de Tramsingel in Breda is iemand gewond geraakt bij vermoedelijk een steekpartij. De politie heeft een man aangehouden.

- De politie in Tilburg heeft een man uit Goirle gearresteerd omdat hij een agent te lijf ging met een balk. Dat gebeurde nadat iemand een ruit van een woning had vernield en vuurwerk naar binnengooide. Agenten wilde de verdachte aanhouden, maar omstanders keerden zich tegen de politie. Een van hen probeerde met een balk een agent te slaan. De politie moest pepperspray gebruiken om de verdachte (51) te stoppen.

- In Eindhoven is een huis zwaar beschadigd geraakt bij een explosie. Volgens Omroep Brabant zou er vuurwerk naar binnen zijn gevlogen, dat belandde bij een voorraad die binnen stond en explodeerde. De ravage is in ieder geval enorm.

- Een restaurant in het uitgaanscentrum van het Brabantse Boxmeer is volledig uitgebrand. Bij de brand raakte een man ingesloten op de bovenste etage. Hij raakte gewond toen hij uit het raam sprong.

In Eindhoven vloog vermoedelijk vuurwerk naar binnen en kwam terecht op een doos met vuurwerk In Eindhoven vloog vermoedelijk vuurwerk naar binnen en kwam terecht op een doos met vuurwerk

Overijssel

- In Enschede is een man om het leven gekomen door een vuurwerkexplosie. Het slachtoffer werd kort na middernacht aangetroffen in de Gerststraat. 

- In Losser is een man door vermoedelijk een misdrijf om het leven gekomen. Het lichaam lag in een woning aan de Lepelaarstraat. De politie heeft een vrouw gearresteerd. 

Politie in Enschede, waar een vuurwerkdode viel. Politie in Enschede, waar een vuurwerkdode viel.

Zeeland

- In Vlissingen zijn een automobilist en een fietser ernstig gewond geraakt. In de buurt van de rotonde bij de Bachlaan en de Burgemeester van Woelderenlaan reed de auto de fietser aan. 

Friesland

- In het Friese plaatsje Morra is een man van 41 om het leven gekomen door vuurwerk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Flevoland

- Tussen Almere Oostvaarders en Lelystad Centrum rijden geen treinen vanwege vernielingen. Er ligt glas op het perron en op het spoor, meldt de NS.

Groningen

- Bij een vreugdevuur in Uithuizermeeden zou iemand een lawinepijl in de menigte hebben geschoten, meldt RTV Noord. Er zouden een aantal mensen lichte brandwonden hebben opgelopen. Een persoon is gearresteerd. De brandweer heeft het vuur geblust.

Drenthe

- De brandweer in Drenthe heeft afgelopen nacht volgens RTV Drenthe 130 keer moeten uitrukken. Daarmee spreekt de Veiligheidsregio Drenthe van een relatief rustige oudejaarsnacht.

Limburg

- De jaarwisseling in Limburg is zover bekend zonder grote problemen verlopen. Wel waren er enkele branden. De politie schrijft op Facebook: "Wij hebben tijdens de jaarwisseling niet stil gezeten. We kregen veel meldingen van onder andere verkeersongevallen, mishandelingen, vechtpartijen, ruzies, rijden onder invloed, bezit harddrugs, een spookrijder en woninginbraken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore