Het nieuwe jaar strekt zich knisperend vers voor ons uit, en jawel: daar zijn ook de goede voornemens weer. Liefst driekwart van onze lezers en kijkers heeft plannetjes die 2019 tot een topjaar moeten maken. En daar gaan wij vanaf vandaag een handje bij helpen met onze #detoxweek.
Ruim 2000 mensen deden mee aan onze enquête en het is misschien niet zo gek dat ruim de helft (51 procent) afvallen bovenaan de prioriteitenlijst heeft staan. Op nummer 2, ook niet heel erg onverwacht: meer sporten. 48 procent van onze lezers en kijkers wil daar nu eens echt werk van maken.
Meer tijd voor onszelf
Op 3, toch wel verrassend: minder stressen. Van alle deelnemers heeft 39 procent zich voorgenomen in 2019 de boel wat vaker de boel te laten. En wat daar misschien wel verband mee houdt: positiever zijn! 26 procent zegt dat te willen proberen. En de top 5 wordt ten slotte volgemaakt door het idee dat we graag wat meer tijd voor onszelf zouden nemen – dat geldt tenminste voor een kwart van de deelnemers.

Meer en meer mensen lijken te lijden aan digitale stress, vooral veroorzaakt door de smartphone. "Ik zit relatief weinig op mijn mobiel", schrijft één van de deelnemers, "maar ik erger mij aan anderen en de eeuwige aanwezigheid van mobieltjes. Dus ik wil de mijne nu vaker wegleggen: een verandering begint immers bij jezelf."
Rustmomenten
Liefst 51 procent weet hoeveel schermtijd hij of zij per week kwijt is aan de smartphone. En 52 procent zegt te veel tijd kwijt te zijn aan zijn smartphone. "Bij rustmomenten, of als je moet wachten, grijp je al heel snel naar je telefoon", schrijft iemand. "Terwijl even nietsdoen ook heel goed kan zijn."
Het verslavende aspect komt bij veel mensen om de hoek kijken. "Tijdens het leren of het huiswerk maken pak ik vaak mijn telefoon omdat ik me niet kan concentreren. Maar het wordt alleen maar erger zodra ik mijn telefoon eenmaal heb gepakt." En, schrijft een ander: als je 'even iets wilt opzoeken', vind je steeds weer iets anders. "Zo ben je er stiekem veel tijd aan kwijt."
Vrijwilligerswerk
Van de deelnemers doet 48 procent aan vrijwilligerswerk of aan iets voor een goed doel. Evenveel mensen geven aan dat ze daar niet aan doen. 43 procent zegt het komende jaar niet van plan te zijn meer voor een ander te gaan doen, terwijl 41 procent zich best wat meer voor een ander zou willen inspannen. "Er voor een ander zijn", schrijft iemand, "en helpen met wat ze op dat moment maar nodig hebben."
Van de 2064 deelnemers aan de enquête was 70 procent vrouw en 30 procent man.
#detoxweek: RTL Nieuws helpt een handje
Wie zich graag aan zijn goede voornemens wil houden, maar dat uit zichzelf niet voor elkaar krijgt, heeft vanaf vandaag een extra steuntje in de rug. Mensen met ernstig overgewicht of een hoog risico op gezondheidsklachten kunnen dit jaar voor het eerst aanspraak maken op vergoeding van een zogeheten leefstijlcoach. Die begeleidt mensen in het vinden én vasthouden van een gezondere manier van leven.
Dat is het eerste goede voornemen waaraan RTL Nieuws de komende dagen op tv en online aandacht besteedt onder de noemer #detoxweek. Morgen gaat het over werkstress, beroepsziekte nummer 1: hoe kunnen we dat tegengaan? Daarna hebben we het onder meer over je financiële gezondheid en over de manier waarop veel mensen het voor zichzelf fijner maken door iets voor een ander te doen.