Knallend het jaar uit

Voor 70 miljoen aan vuurwerk over de toonbank gegaan

31 december 2018 19:46 Aangepast: 31 december 2018 20:11
Vuurwerkverkoop in een winkel in Rijswijk. Beeld © ANP

Nederlanders hebben dit jaar 70 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Dat is twee miljoen meer dan de twee voorgaande jaren. Vuurpijlen waren minder in trek.

Het meeste geld werd besteed aan 'compound-vuurwerk'. Dat is gekoppeld siervuurwerk dat maar één keer hoeft te worden aangestoken en dan een kleine vuurwerkshow geeft, aldus Leo Groenveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland tegen persbureau ANP. Rotjes, astronautjes en kanonslagen werden het vaakst verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ga jij vuurwerk afsteken? Dit zijn de regels

Lanceerstandaard

Opvallend is dat gewone vuurpijlen het dit jaar minder goed deden. Volgens Groeneveld komt daar door de lanceerstandaard, die dit jaar voor het eerst verplicht is. 

"Er is dit jaar 3 procent meer verkocht", zegt Groeneveld blij. "Vorig jaar viel oudjaarsdag op zondag en dan mis je toch mensen die snel nog wat vuurwerk willen aanschaffen. De verkoop maandag was behoorlijk goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oliebollen, vuurwerk en een staatslot: hoe bijzonder is onze nieuwjaarsviering?

Wesley geeft 1700 euro uit aan vuurwerk: 'Het is gewoon een hobby'

Wesley kijkt het hele jaar uit naar de dag waarop legaal vuurwerk kan worden gekocht en staat dan al om middernacht voor de deur van de winkel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore