Ga naar de inhoud
130 per uur

Vrijdagmorgen omhoogkijken: honderden vallende sterren

Wie graag naar vallende sterren kijkt, kan vrijdagmorgen zijn lol op. Onder ideale omstandigheden zijn tot zo'n 130 meteoren per uur te zien, oftewel zo'n twee per minuut.

Voor het beste resultaat kun je het beste vrijdagochtend rond 6.30 uur naar het oosten kijken, bij voorkeur vanaf een donkere plek. Dan zijn de omstandigheden het gunstigst: de hemel is vrijdagochtend vroeg nog goed donker en de meteorenzwerm staat hoog aan de hemel.

Helaas zijn de weersverwachtingen niet zo ideaal, zegt William Huizinga van Buienradar: "De bewolking kan vrijdagochtend wel roet in het eten gaan gooien. Voor een weersverwachting is vrijdag nog ver weg, maar het ziet ernaar uit dat er vrijdagochtend veel bewolking is. En dan zijn de meteoren natuurlijk een stuk lastiger te zien."

Ossenhoeder

De meteoren heten de Boötiden. Zij heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes). In werkelijkheid zijn het minieme deeltjes stof en gruis. Die komen waarschijnlijk van een planetoïde. 

Elk jaar begin januari trekt de aarde door die stofwolk. Als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. Dat zien wij als een lichtspoor aan de hemel. Dat spoor wordt een vallende ster of meteoor genoemd.

Maansverduistering

De eerstvolgende keren dat er begin januari zoveel vallende sterren te zien zijn, zijn in 2085 en 2128, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij beheert de website hemel.waarnemen.com.

Later in de maand, op 21 januari, is er een totale maansverduistering.

Sterrenregen wel te zien in Duitsland

00:59
Nederlandse liefhebbers zaten er in augustus klaar voor, maar door de bewolking was er maar weinig te zien van de sterrenregen. In Duitsland hadden ze wat meer geluk. Daar genoten veel mensen van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm.
Wim-Jan
Lees meer
Wim-Jan uit Texel maakt geweldige foto van vallende ster: 'Puur geluk'