Ga naar de inhoud
Mysterieuze vondsten

Tweede urn op het strand gevonden: 'Dit kan geen toeval zijn'

Arno Arkesteijn, die ook een Duitse urn op het strand vond. Beeld © Eigen foto

Het wordt steeds mysterieuzer: nadat een jongen gisteren een urn vond op het strand van Noordwijk, blijkt dat hij niet de enige is. Ook Arno vond gisteren een urn met as, ditmaal op het strand van Katwijk. "Dit is wel heel apart."

Gisteren vond de 14-jarige Maarten een Duitse urn op het strand van Noordwijk, enkele kilometers van Katwijk vandaan. "Toen ik van zijn vondst hoorde, dacht ik: dit kan geen toeval zijn", zegt Arno tegen RTL Nieuws.

Jongen
Lees ook:
Jongen (14) vindt urn met as op strand Noordwijk

Katwijk

Ook Arno Arkesteijn deed diezelfde dag een vergelijkbare vondst, vertelt hij aan RTL Nieuws. 

Hij deed gisteren mee aan een viswedstrijd op het strand van Katwijk. "Ik zag ineens iets zwarts in de branding liggen. Ik dacht eerst dat het een kei of een stuk hout was, maar het bleek om een urn te gaan."

As

Arno besloot de urn met een mes te openen, 'zoals bij een blik verf'. De urn was zwaar en voelde vol aan. "Ik dacht: dat zal wel zand zijn. Maar het was echt as", vertelt hij. In het as vond hij een verbrandingstablet, waarop staat wie er in de urn zit.

Hoewel Maarten besluit de urn inclusief inhoud na de vondst te houden, doet Arno er wat anders mee. "Ik ben met mijn laarzen in het water gaan staan en heb de geopende urn in zee gehangen. Met elke golf van het zeewater kwam er as in de zee terecht."

In zee gestrooid

Dat hij de as in zee heeft gestrooid, vindt hij niet meer dan logisch. "Daar zou hij uiteindelijk toch terechtkomen. Ik dacht: laat ik het dan maar doen."

Arno hoopt dat duidelijk wordt hoe de urnen op het Nederlandse strand terecht zijn gekomen. "Er zijn lijntjes uitgezet naar Duitsland. Het is wel heel apart, helemaal omdat het in Duitsland niet is toegestaan om een urn mee naar huis te nemen", zegt hij. 

Maarten, die de eerste urn vond, probeert contact te krijgen met het crematorium in Duitsland. Dat is tot op heden nog niet gelukt. 

In verband met de privacy van de nabestaanden zijn de namen van de overledenen onzichtbaar gemaakt.