Ga naar de inhoud
Bibberen als een rietje

Vuurwerk: baasjes delen massaal foto's van doodsbange huisdieren

Beeld © Twitter

Op sociale media staat het er vol mee: berichtjes over honden die van schrik zijn weggelopen, of katten die uit angst alleen nog maar onder de bank blijven liggen. Het is eind december, een hel voor veel (huis)dieren.

Voor veel mensen met huisdieren is het klip en klaar: er moet zo snel mogelijk een vuurwerkverbod komen, want al dat geknal is vreselijk voor veel dieren.

Op Twitter zetten veel van die baasjes een foto van hun hond of kat om hun boodschap kracht bij te zetten.

Bebloed kattenluikje

Wielercommentator Maarten Ducrot plaatste misschien wel het meest heftige bericht op Twitter van de afgelopen week. Niet van zijn hond of kat, maar van het kattenluikje waar zijn hond doorheen was gekropen. Met bloed aan de randen. "Stel je de razende paniek van onze hond voor toen ze uit angst voor de vuurwerk knallen via het kattenluikje naar binnen probeerde te komen. Jawel wat je ziet is bloed."

Deze hond bibbert als een rietje

"Een oproep aan elke vuurwerkliefhebber", zegt een brandweervrouw op Twitter. Haar hond kruipt al dagen weg en 'bibbert als een rietje'. 

Voor honden, schrijft ze, is het vuurwerk geen feestje. Die van haar kruipt van angst telkens dicht tegen haar aan.

Hulphond 'erg bang voor knallen'

Anne-Miek Vroom is vanwege haar aandoening afhankelijk van haar hulphond. Die is 'helaas erg bang voor knallen' geworden, schrijft ze. "Daardoor kan ik hem nauwelijks alleen uitlaten. En dat al op 28 december." Van haar mag vuurwerk verboden worden. "Of nóg strengere handhaving."

Ze is naar de IKEA gegaan. "Overdekt uitlaten. Buiten plassen en dan snel naar binnen wandelen tussen de meubels. Hopelijk trilt hij daar niet zo!"

Bij deze hond werd een rotje afgestoken

Sommige honden zijn helemaal niet bang aangelegd, maar wél rond de jaarwisseling. Zeker als vlakbij zo'n viervoeter een rotje wordt afgestoken. "Nu moet ik haar naar buiten slepen en ze durft zelf niet meer voor het raam te gaan liggen."

 

Zo ziet een doodsbange hond eruit

De video die Jennie op Twitter heeft gezet, zegt meer dan duizend woorden. Ze maakt er dan ook weinig woorden aan vuil.

Ook onder een video op Twitter van hoogleraar Roos Vonk stromen de reacties binnen. Ze plaatste een filmpje van een doodsbange hond, die niet van haar zelf is maar 'wel een hond die bang is van vuurwerk net als zeer zeer vele andere honden en andere dieren'.

Honden lopen weg

Ook plaatsen veel baasjes een opsporingsbericht voor hun ontsnapte hond. "Losgerukt uit riem door vuurwerk", staat er dan bijvoorbeeld.

Deze kat heeft nergens last van

Zijn er ook huisdieren die geen last hebben van al dat vuurwerkgeweld? Jazeker. Deze kat, bijvoorbeeld, heeft mazzel:

Steun
Lees ook:
Steun je dier bij angst voor vuurwerk: 'Het is een fabel dat ze banger worden van troosten'