Meerdere aangiftes

'Zeven veulens en een kalf gestolen uit Oostvaardersplassen'

29 december 2018 14:00 Aangepast: 29 december 2018 14:09
Het gestolen veulen is op een filmpje in een tuin te zien Beeld © Medialogica

Er zijn zeven veulens en een kalf van een heckrund gestolen uit de Oostvaardersplassen. Dit gebeurde afgelopen zomer en daar is meerdere keren aangifte van gedaan.

Dit blijkt uit onderzoek van het programma Medialogica. Wie de dieren heeft meegenomen, is onduidelijk. "Er is politieonderzoek naar verricht", laat het Openbaar Ministerie Midden-Nederland aan het programma weten.

Niet verder onderzocht

"Dit heeft niets opgeleverd en het wordt ook niet verder onderzocht. De reden daarvoor is dat er onvoldoende opsporingsindicatie was. Met andere woorden, er waren geen kansrijke aanknopingspunten die rechtvaardigen om capaciteit op deze aangiften in te zetten."

Wel gaat er een video rond waarop een van de veulens te zien is in een achtertuin. Er zijn verschillende stemmen te horen. "We halen ze allemaal weg", zo is te horen. En: "Dit hebben we toch maar mooi geflikt."

'Deze is van ons'

Een boswachter van Staatsbosbeheer is er 100 procent zeker van dat dit een veulen is van de Oostvaardersplassen. "Je kunt dat zien aan de strepen bij zijn ogen en aan de vlekken op zijn neus. Deze is van ons." De desbetreffende boswachter heeft het filmpje aan de politie overgedragen. Wat daarmee is gebeurd, weet hij niet.

Joke Bijl van Staatsbosbeheer bevestigt de diefstal. Ze laat weten dat het niet goed is dat zulke jonge dieren weggehaald worden bij hun moeder. "Ze hebben de biest van de moeder nodig, dus dit is gedoemd om te mislukken."

Afgelopen zomer liep de discussie over de dieren in de Oostvaardersplassen hoog op, omdat bekend werd dat er te veel grote grazers in het natuurgebied rondliepen. 

Afschieten van herten

In een langverwacht advies van een speciale commissie stond dat er zeker 980 edelherten moesten worden afgeschoten. Het aantal paarden diende volgens de commissie te worden verminderd met 180. 

In december is begonnen met het afschieten van de beesten. 

De televisie-uitzending van Medialogica is zondagavond te zien op NPO2 om 21:05 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`