Ga naar de inhoud
'Gefaald'

Kick Out Zwarte Piet beklaagt zich bij acht gemeenten

Hooligans in Eindhoven werden bij een demonstratie tegengehouden door de politie. Beeld © ANP

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zich in gemeenten formeel beklaagd over het inperken, afbreken of verbieden van anti-zwartepietdemonstraties. Volgens de actiegroep hebben burgemeesters en politie 'op grote schaal gefaald' om het demonstratierecht te beschermen.

Activisten van KOZP waren in het weekend van 17 en 18 november verspreid over het land op de been om tegen zwarte piet te demonstreren. 

Acht gemeenten

De advocaat van KOZP heeft bezwaren ingediend in acht van de veertien gemeenten waar dit jaar protesten waren gepland. Het gaat om Zwolle, Weesp, Leeuwarden, Tilburg, Den Helder, Den Haag, Hilversum en Rotterdam.

De politie houdt met wapenstok voor- en tegenstanders Zwarte Piet uit elkaar

00:56
De politie houdt met wapenstokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit elkaar Tijdens de sinterklaasintocht in Leeuwarden dreigde het uit de hand te lopen toen voorstanders de activisten wilden aanvallen.

Bij de les houden

Volgens KOZP-voorman Jerry Afriyie is dit jaar meer dan ooit gebleken dat 'het geweld, de haat en de ordeverstoringen' van de kant van de 'pro-pieten' komen. Met de ingediende klachten wil KOZP de gemeenten bij de les houden.

"Het is voor demonstranten, zeker die voor het eerst van hun recht op demonstratie gebruik maken, een harde klap wanneer ze er in de praktijk achter komen dat hun demonstratierecht alleen op papier goed geregeld is", stelt Afriyie.

Wegblokkades
Lees ook:
Wegblokkades aangekondigd om betogers Zwarte Piet tegen te houden