Ontsnapt in vuilniszak

Ontsnappen uit gevangenis is niet strafbaar

28 december 2018 18:50 Aangepast: 28 december 2018 20:11
Politie bij de Rotterdamse gevangenis De Schie, aan de Professor Jonkersweg. Beeld © ANP

De gevangene die vanochtend in een vuilniszak uit een gevangenis is ontsnapt, is niet strafbaar. "Dat is een besluit van de wetgever", legt het Openbaar Ministerie in Rotterdam uit.

De ontsnapte dief die uit gevangenis De Schie was ontsnapt, had zich verstopt in een blauwe vuilniszak. Dat blijkt uit camerabeelden. Die vuilniszak werd gedragen door een vriend die net zijn straf had uitgezeten en de gevangenis mocht verlaten.

Geen extra straf

De politie is naar de ontsnapte gevangene op zoek, maar advocaat Wesley van Soest verwacht niet dat de man een extra straf krijgt naast zijn gevangenisstraf die hij al had gekregen. Van Soest is gespecialiseerd in het detentierecht.

Negatieve gevolgen

De ontsnapping kan wel negatieve gevolgen hebben bij een voorwaardelijke invrijheidstelling. Bij een voorwaardelijke invrijheidstelling kan een gevangene eerder vrijkomen als hij zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Bijvoorbeeld door niet opnieuw een strafbaar feit te plegen. 

Van Soest: "Je wordt bij een ontsnapping dan als het ware gestraft binnen de straf die je al opgelegd had gekregen. Als je een straf van zes jaar had met twee jaar voorwaardelijk, kan het ontsnappen als gevolg hebben dat je een deel of het geheel van die twee jaar voorwaardelijke invrijheidstelling toch moet uitzitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dief ontsnapt in vuilniszak uit gevangenis Rotterdam

Mogelijkheden

Toch zijn er volgens Paul Morsch van het OM Rotterdam wel mogelijkheden om de ontsnapte gevangenen alsnog te vervolgen. "Ontsnapte gevangenen plegen vaak nieuwe strafbare feiten. Bijvoorbeeld als ze gebruikmaken van wapens, spullen vernielen of ambtenaren omkopen of bedreigen tijdens de ontsnapping. Daar worden ze dan apart voor vervolgd en veroordeeld", zegt Morsch. 

Wel strafbaar

Helpen bij de ontsnappingspoging is overigens wel strafbaar, zegt advocaat Van Soest. Daarop staat een maximumstraf van vier jaar.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore