Nederland

'Patiënt de dupe' van ruzie fysio's met zorgverzekeraars

28 december 2018 17:50 Aangepast: 28 december 2018 20:35
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Grote kans dat een grote groep patiënten volgend jaar voor een vervelende verrassing komt te staan bij hun favoriete fysiotherapeut. Een kwart van de Nederlandse fysio's heeft in 2019 waarschijnlijk geen contract met een zorgverzekeraar, waarschuwt Actiegroep Fysiotherapeuten.

De ontevreden fysiotherapeuten weigeren te tekenen, ze zijn boos omdat zorgverzekeraars hen onder druk zouden zetten om 'wurgcontracten' met hen af te sluiten tegen lage tarieven en onder slechte voorwaarden.

Hier draait het om:

Ieder jaar opnieuw sluiten zorgverzekeraars contracten af met de zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten. Daarin wordt afgesproken hoeveel behandelaars vergoed krijgen per behandeling. Maar dat is niet genoeg:

Neem een gemiddelde behandeling: die duurt 30 minuten, daar krijgt de fysio 30 euro voor. Maar het kost hem eigenlijk 38 euro. Tape, een tafel, handdoeken en behandelruimte. Dat moet ook betaald worden.

Daarnaast bepalen verzekeraars hoeveel behandelingen er nodig zijn voor een klacht, in plaats van de fysiotherapeut zelf. Lage rugpijn bijvoorbeeld: daar staan 9 behandelingen voor. Lost de klacht niet op binnen die tijd, dan krijgt de fysio strafkorting. Voor de rest van het jaar krijgt hij dan niet 30 euro, maar bijvoorbeeld 25 euro per behandeling.

Van die wurggreep willen de fysiotherapeuten af.

'Kwart tekent niet'

"Voor patiënten wordt fysio steeds meer een luxe", zegt Brenda van Gent, zelf fysiotherapeut en woordvoerder van de actiegroep, waar ruim 12.000 mensen bij zijn aangesloten. In ons land zijn zo'n 7200 praktijken, waar vaak meerdere fysio's werken. 

Uit onderzoek van de actiegroep naar contracten van fysiotherapeuten bij de grote verzekeraar VGZ zou blijken dat 23 procent van de fysio's geen contract heeft afgesloten voor 2019. En 73 procent van de fysiotherapeuten zou onder protest hebben getekend.

Volgens Van Gent is dit bij de meeste zorgverzekeraars niet veel anders. Dat wordt ondersteund door een onderzoek van branchevereniging KNGF eerder dit jaar. Toen gaf 24 procent van de ondervraagden aan te verwachten geen contract te hebben volgend jaar.

'Werken onder kostprijs'

De klachten die KNGF binnenkrijgt van haar leden, komen overeen met die van de actiegroep, laat voorzitter Guido van Woerkom weten. Fysio's zijn bijna een dag bezig met het doen van de door verzekeraars verplichte administratie, zonder die tijd vergoed te krijgen.

Ook het eerder genoemde aantal behandelingen per klacht dat door de verzekeraars wordt bepaald is hen een doorn in het oog. En, als laatste: "Het tarief dat zorgverzekeraars voor een behandeling geven, tenslotte, ligt al twaalf jaar ver onder de kostprijs", aldus Van Woerkom.

Verzekeraars: patstelling

Volgens verzekeraars, die niet voor camera wilden reageren, gaat het om een klein groepje fysio's dat via sociale media hun ongenoegen uit.

VGZ laat in een schriftelijke reactie weten dat 'beide partijen al langer in een patstelling' zitten, maar zegt voldoende contracten te hebben afgesloten voor volgend jaar. Van de verstuurde contractvoorstellen, is 95 procent ondertekend bij ons retour gekomen, meldt de woordvoerder.

'Voldoende contracten'

Ook concurrenten Zilveren Kruis, Menzis en CZ hebben 'meer dan voldoende' contracten afgesloten met fysiopraktijken. "Onze verzekerden hoeven zich dan ook geen zorgen te maken", mailt een woordvoerder van CZ.

Verzekeraar Zilveren Kruis erkent wel dat een aantal fysio's bij het tekenen van het contract heeft gezegd dat onder protest te doen. Het bedrijf laat verder weten dat het 'de meeste tarieven' voor volgend jaar heeft verhoogd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanvullende verzekering te duur: fysiotherapeut en orthodontist in de knel

Te veel fysio's

Zorgeconoom Marcel Canoy snapt het conflict wel. "Verzekeraars hebben maar één zak geld en willen de zorgkosten in toom houden. Fysiotherapeuten willen zelf het aantal behandelingen en prijs kunnen bepalen en niet bij het kruisje tekenen", legt hij uit.

"Het probleem is dat er simpelweg te veel fysiotherapeuten zijn. Als er te veel bakkers zijn, dan gaan de bakkers die niet goed brood kunnen bakken of te duur zijn, failliet. Maar bij fysiotherapie is dat veel moeilijker, want wat is goed is en wat niet, is heel moeilijk te meten", legt Canoy uit.

Of zorgverzekeraars met hard onderhandelen proberen het aantal fysio's uit te dunnen, sluit Canoy niet uit. "In zekere zin wel, maar dan doen ze wel op de koude, crue manier: namelijk dat als je ze zodanig afknijpt dat er aan de onderkant vanzelf een paar om gaan vallen", zegt Canoy.

De dupe

Het resultaat van de ruzie is dat patiënten de dupe zijn, zegt Van Gent. Bij een fysiotherapeut zonder contract lopen patiënten het risico dat ze minder vergoed krijgen. Of ze moeten tegen een hogere premie een restitutiepolis met vrije zorgkeuze nemen.

Een ander risico is dat zorgverzekeraars minder behandelingen vergoeden. "Dan kun je alsnog bijbetalen", waarschuwt Van Gent. Ze raadt patiënten aan om de komende dagen goed te kijken met welke verzekeraar ze in zee gaan. "Laat je niet voor de gek houden. Kijk of jouw favoriete fysiotherapeut een contract heeft met de verzekeraar. Dan zit je in elk geval goed."

Van Gent vreest dat mensen zorg gaan mijden. "Dat betekent dat de zorgkosten uiteindelijk alleen maar hoger worden."

Water tot aan de lippen

Niet alleen patiënten zijn de klos, ook de fysiotherapeuten zelf komt water tot aan de lippen. Ze werken al ver onder de kostprijs, zegt Van Gent: "Je houdt bijna niets meer over. Een fysiotherapeut verdient minder dan een automonteur of kapper. Veel collega's stoppen ermee of moeten stoppen omdat ze  failliet gaan."

Voor 2019 is het al te laat, maar Van Gent zegt dat haar actiegroep met de verzekeraars en de politiek begin volgend jaar in gesprek zal gaan voor 2020. "Hier moet een oplossing voor komen. De zorg is ziek."

Er staan al gesprekken op de planning, zo laten de zorgverzekeraars weten. Brancheorganisatie KNGF heeft de hoop ook gericht op het onderzoek dat toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit op dit moment doet naar de behandeltarieven in de fysiotherapie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore