Ga naar de inhoud
Topjaar voor wijn

Drink jij Nederlandse wijn? Kenners zeggen: doen!

Wijnboer Johan van der Velde

Het was een topjaar voor Nederlandse wijnen. Sowieso worden de wijnen van eigen bodem steeds beter. Volgens wijnkenners wordt het daarom hoog tijd om de wijnen uit eigen land eens te gaan waarderen. "Zure meuk? Dat is echt verleden tijd."

Volgens wijnkenners zijn de Nederlandse druiven van dit jaar te vergelijken met Franse druiven. Door de warme zomer met veel zon, zit er veel suiker in de druiven en zijn ze niet zuur.

Komt bij dat in het voorjaar de nachten vrij koel waren en dat is weer goed voor de smaakkwaliteit van de druiven.

'In hun nopjes'

Dat belooft veel goeds voor de Nederlandse wijnen die komend jaar in de winkels liggen. 

Wijnboeren, zoals Johan van der Velde, zijn dan ook in hun nopjes. "Zoals we nu proeven, lijkt het een hele mooie wijn te worden." Misschien wel de beste wijn ooit, fluisteren sommige boeren al voorzichtig. De wijnboer vervolgt: "Het extract is hoger en dat zorgt voor een vollere smaak. De wijn zal daardoor een wat zwaardere wijn zijn als we gewend zijn. Dus we wijken wel iets af van onze signatuur. Dat is ook wel weer spannend."

Nederland = wijnland

Bij Nederland denk je niet gelijk aan een wijnland. Toch telt ons land zo'n 150 tot 200 wijnhuizen. Koen van der Plas, sommelier van het jaar geworden en werkzaam bij driesterrenrestaurant Inter Scaldes, schreef een boek over de Nederlandse wijnen.

"De wijnhuizen variëren in grootte en zitten door het hele land. We hebben een paar grote jongens; die produceren 80.000 flessen per jaar. Maar de meesten zijn een stuk kleiner." '

Goed ontwikkeld

Volgens Van der Plas zijn consumenten nog altijd bevooroordeeld als het over Nederlandse wijn gaat. "Veel mensen denken aan het laatste wijntje dat ze jaren geleden dronken. Die was vaak wat zuur. Dat beeld blijft bij veel mensen hangen."

Onterecht, vindt de sommelier. "De Nederlandse wijn heeft zich de afgelopen jaren enorm goed ontwikkeld."

Zure meuk

Nederlandse wijn, zure meuk. Het is een achterhaalde gedachte; vindt de sommelier. "De technieken zijn enorm verbeterd en de wijnboeren hebben meer ervaring gekregen. Ze weten heel goed hoe ze met zuren om moeten gaan."

Langzamerhand komt dat besef bij de klanten. "Restaurants en lokale wijnwinkels verkopen de wijn steeds vaker. En is internationaal heel veel vraag naar Nederlandse wijn."

Zo schenkt sommelier Van Der Plas bij driesterrenrestaurant Inter Scaldes ook Nederlandse wijn. "Heerlijk. Je weet niet wat je proeft."

Bron: RTL Nieuws
Meer over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore