Knallen

Meer dan 140 vuurwerkincidenten: bekijk de kaart

31 december 2018 08:00 Aangepast: 31 december 2018 20:51
In een garage in Wassenaar werd 1.750 kilo vuurwerk gevonden. Beeld © ANP / Michel Porro

Duizenden kilo's vuurwerk werden dit jaar al in beslag genomen en op minstens 140 plekken vonden incidenten plaats met (illegaal) vuurwerk. Op meerdere plekken vielen gewonden en werden hulpverleners bekogeld.

Sinds 1 november houdt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws een overzicht bij van incidenten met vuurwerk, op basis van onder meer nieuwsberichten en berichten van de politie. Tot 31 december vonden er al zeker 143 plaats, waarvan minstens 91 met illegaal vuurwerk.

Ook vielen er op meerdere plekken gewonden. Zowel in Haarlem als in Mijnsheerenland raakte een jongen gewond doordat een stuk vuurwerk in zijn hand afging. 

Geweld tegen hulpverleners

In een aantal gevallen werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk. In Utrecht raakten drie hulpverleners lichtgewond omdat er vuurwerk naar hen werd gegooid terwijl ze bezig waren een brand in een flatgebouw te blussen. In Veen gooiden mensen vuurwerk in een brandende auto terwijl de brandweer bezig was deze te blussen. Ook in Groningen en Veenendaal werd met vuurwerk naar brandweer- en politiemensen gegooid.

Bij een deel van de incidenten is niet bekend om welk soort vuurwerk het gaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernielingen. Door heel Nederland sneuvelden afvalbakken, brievenbussen, bushokjes en auto's.

Veel van het vuurwerk werd in woonwijken gevonden, in schuurtjes, kelders en zelfs slaapkamers. Zo had een jongen uit Tilburg ruim 93 kilo vuurwerk op zijn kamer liggen en lag op de slaapkamer van een 23-jarige man in Mierlo 55 kilo mortierbommen.

Bekijk de kaart:

De politie zegt dit jaar extra streng op te treden tegen illegaal vuurwerk. Tot en met half december werd al 48.000 kilo in beslag genomen. In 2017 werd in totaal 40.000 kilo vuurwerk onderschept.                                              

Eerder deze maand werden een aantal Poolse webshops uit de lucht gehaald die illegaal vuurwerk aan Nederlanders verkochten. De adressen van 2000 klanten van die webshops kwamen in handen van de politie. Met die informatie is op verschillende plekken illegaal vuurwerk aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Illegaal vuurwerk

Politie haalt vuurwerkshops offline: 2000 Nederlandse kopers

Het OM waarschuwde dat wangedrag tijdens de jaarwisseling extra hard zal worden aangepakt. Bij geweld tegen hulpverleners kan de strafeis zelfs verdubbeld worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore