Ga naar de inhoud
Goede voornemens

Btw omhoog: boodschappen hamsteren en snel nog naar de kapper

Beeld © ANP

Per 1 januari gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Reden genoeg voor een op de drie Nederlanders om voor het nieuwe jaar nog extra boodschappen in te slaan.

Ook gaat 21 procent voor de jaarwisseling nog even snel naar de kapper en bestelt 10 procent alvast theater- en concertkaarten voor volgend jaar. Dat blijkt uit onderzoek van overheidsplatform Wijzer in geldzaken.

Dit
Lees meer
Dit verandert er voor jouw portemonnee vanaf 1 januari

Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft op financieel gebied goede voornemens voor 2019. 

De top-drie:

  • Zuiniger aan doen (37 procent)
  • Minder onnodige uitgaven (37 procent) 
  • Niet rood staan (26 procent)

De top-drie van zaken waarop mensen willen besparen, bestaat uit:

  • Dagelijkse boodschappen (38 procent) 
  • Winkelen (33 procent) 
  • Energie (27 procent)

Vanwege de verhoging van de energiebelasting per 1 januari zou 58 procent van de deelnemers sowieso zuiniger met energie willen omgaan.

Veranderingen? Welke veranderingen?

Bijna de helft, 47 procent, weet volgens het platform overigens niet welke veranderingen in wet- en regelgeving die 1 januari ingaan van invloed zullen zijn op hun portemonnee. 

Wijzer in geldzaken heeft een onlinetool ontwikkeld, waarmee Nederlanders hier een persoonlijk overzicht van kunnen krijgen.

Reken het zelf uit:

Schrik niet als je 1 januari bij de kassa staat om je boodschappen af te rekenen. Omdat je meer btw moet betalen, zal dezelfde tas met boodschappen in 2019 duurder zijn dan in 2018. Bereken hier zelf hoeveel jij meer kwijt bent vanaf 1 januari.