Ga naar de inhoud
IkPas

40 dagen zonder alcohol: 'Dat wijntje is een hardnekkige gewoonte'

Miranda Diesch Beeld © Miranda Diesch

Thuiskomen na een lange werkdag en dan tijdens het koken even een wijntje erbij. Daarna tijdens het eten nog een wijntje, of misschien wel twee. Miranda Diesch weet er alles van. "Het is een gewoonte geworden."

Mianda doet dit jaar mee met IkPas en stopt in januari voor veertig dagen met alcohol. " Het is goed om er af en toe bij stil te staan", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik drink toch wel 10 tot 12 glazen per week."

IkPas is de Nederlandse variant op Dry January, dat vooral populair is in Groot-Brittannië. Het doel: voor 30 of 40 dagen geen alcohol drinken. "Zo willen we mensen bewust maken van het alcoholgebruik", zegt initiatiefnemer Martijn Planken. "Zodat je daarna beter zelf kunt beslissen waar en wanneer je drinkt."

Veel drank

Dat alcohol diep is geïntegreerd in de samenleving, is duidelijk. In augustus bleek uit een opiniepeiling van EénVandaag dat meer dan de helft van de Nederlandse ouders hun kind voor zijn achttiende alcohol laat drinken. En in september bleek uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie dat hoewel het aantal niet-drinkers groeit, de Nederlandse man wel opvallend meer alcohol is gaan drinken.

Vijf
Lees meer:
Vijf jaar na verhoging alcoholleeftijd: 'Praat met 11-jarig kind over alcohol'

Maar het bewustzijn groeit ook. Dat blijkt althans uit het aantal deelnemers van IkPas. "Aan het begin deden zo'n duizend mensen mee", zegt Planken. "Vorig jaar waren het er 11.000. Nu staat de teller op 8000 en dat aantal zal nog wel meer worden." Een IkPas-coach staat deelnemers tijdens de alcoholloze dagen bij.

Lastig

Voor Miranda Diesch is het de tweede keer dat ze meedoet. De eerste keer, twee jaar geleden, verliep het niet altijd gemakkelijk. "Het was op momenten lastig. Maar ik heb mezelf trucjes aangeleerd. Als ik zin kreeg in wijn, ging ik even op een stoel zitten en liet ik het gevoel toe. Na een paar minuten ebde het verlangen dan vanzelf weg."

Twee keer smokkelde ze. "Toen ik een rotdag had, zei ik tegen mijn man: 'Haal even een fles wijn.' En ook bij een bijzonder etentje dronk ik alcohol. Maar ik deed het welbewust."

Diesch ziet er nu niet tegenop om in januari weer te beginnen. Ze kijkt er juist naar uit. "Ik heb de voordelen gemerkt. Je slaapt beter, hebt een stabieler humeur, je voelt je fitter. Dat is erg prettig. Hoewel ik nu wel vaak een glaasje wijn drink na een werkdag, ga ik er wel bewuster mee om en sla ik er soms eentje over. Dat is een blijvend effect."

Voorbeeld nemen

Meer mensen zouden een voorbeeld aan Diesch moeten nemen en alcohol meer links moeten laten liggen, zegt een woordvoerder van de Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut. "Ons advies is: drink niet als het niet hoeft. En als je wel drinkt, doe dan maximaal een glas per dag en bouw twee alcoholloze dagen per week in. Je voelt je er beter door, slaap goed en de kans op ergere ziektes als kanker neemt ook af."

Volgens de woordvoerder kun je in dertig of veertig dagen zonder alcohol veel voordelen ervaren. "Maar sommigen zullen ontwenningsverschijnselen hebben. Zwaardere drinkers kunnen zelfs gaan trillen of griep krijgen. Zij kunnen beter stoppen onder begeleiding en medicatie nemen. Minder zware drinkers kunnen tijdelijk een slechtere nachtrust hebben. Maar op langere termijn gaat iedereen zich beter voelen."