Brand in stal

Boer Wilbert redde zijn paarden uit vlammenzee: 'Met mijn tractor ramde ik de stal'

27 december 2018 14:59 Aangepast: 27 december 2018 15:11
Wilbert van der Post houdt paarden en koeien. Beeld © Twitter

Wilbert van der Post uit Leiden schrok zich vanochtend wezenloos: voor zijn ogen brandde zijn paardenstal helemaal af. Hij pakte zijn tractor en reed de brandende schuur in om zijn paarden te bevrijden. "Ik moest dit doen."

Vanochtend vroeg was melkveehouder en paardenpension-eigenaar Wilbert nog in de stal om zijn paarden eten te geven. Niets aan de hand. "Een uur later stond de hele schuur in de fik. Ongelooflijk", vertelt de eigenaar een paar uur na zijn heldendaad tegen RTL Nieuws. Al blijft hij liever nuchter en voelt hij zich geen held.

Een hoop rook

Door zijn buurman werd Wilbert gealarmeerd toen er veel rook uit zijn stal kwam. "Ik rende de stal in, waar vier paarden in stonden. De eerste box haalde ik nog. Het paard dat daar in stond, kon ik weghalen."

Maar de stal vulde zich veel te snel met rook. "Ik heb een BHV-cursus gehad en wist dat ik niet verder de stal in kon lopen. Dat zou te gevaarlijk zijn. Bovendien was ik alleen."

Grijper

Wilbert bedacht zich geen moment toen hij weer buiten was. Hij sprong op zijn tractor, met grote grijper er op. "Met de tractor ben ik de paardenstal ingereden en heb de muur eruit gereden zodat de paarden naar buiten konden rennen. Uit de brandende ellende." 

De schuur waar de paarden in stonden brandde helemaal af. De schuur waar de paarden in stonden brandde helemaal af.

De vier paarden zijn nu bij een kliniek om weer bij te komen. Ze zijn onderzocht door een veearts. "Eentje heeft flinke brandwonden."

Held?

Of hij zich een held voelt? "Nee, ik heb het gedaan omdat het zo hoort. Ik wist dat ik niet door de stal kon lopen, maar door met de tractor naar binnen te gaan, was het verantwoord wat ik deed."

Vermoedelijk is de brand door kortsluiting ontstaan. De schuur is verloren en tot de grond toe afgebrand. "De schade is groot, maar de paarden gaan het hopelijk allemaal redden. Dat is het allerbelangrijkste."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`