Ga naar de inhoud
Extra feestdag

Derde kerstdag wint aan populariteit: 'We willen meer samen vieren'

Maarten (rechts) met zijn vrienden vorig jaar tijdens derde kerstdag. Beeld © Maarten

Niet een, niet twee, maar zelfs drie kerstdagen. De zogenoemde derde kerstdag wordt steeds populairder, stelt onderzoeksbureau Motivaction. De 33-jarige Maarten viert het al meer dan tien jaar. Zijn vaste ingrediënten: stoofvlees, patat en veel vrienden.

Maarten is zeker niet de enige. Vooral millennials vieren de derde kerstdag, blijkt uit het onderzoek. Bijna eenderde van de mensen tussen de 18 en 30 jaar vindt zelfs dat derde kerstdag een nationale feestdag moet zijn, meent Motivaction. "We willen meer samenzijn, meer samen vieren. De behoefte aan een extra kerstdag groeit daardoor", zegt directeur Karel Slootman.

Gedoe

De traditie bij Maarten is ruim tien jaar geleden ontstaan toen hij als student met twee vrienden samenwoonde. "Kerst was voor ons best wel een gedoe, met gescheiden ouders en schoonfamilie. Op de dag na kerst wilden we het rustig aan doen. We kochten dan eten in de uitverkoop bij de supermarkt en gingen dat samen opeten."

Gaandeweg sloten steeds meer vrienden zich aan en het menu werd veranderd in stoofvlees met patat. Vandaag viert hij het met vijftien vrienden in een huisje. De tafeltennistafel staat klaar, net als de pooltafel. En zonder aanhang, dat is de ongeschreven regel. Maar het belangrijkste: geen verplichting, maar juist ontspanning. "Dat je bij wijze van spreken ook in joggingbroek kan komen aanzetten." 

Trend

Volgens Slootman, directeur van Motivaction, past het geheel in de trend: de eerste twee kerstdagen vieren we met familie, de derde kerstdag met vrienden. "Dat kan ook kleinschalig zijn. Samen de kliekjes van kerst opeten en dan op de bank een serie of film kijken. Of een klein huisfeest met zo’n tien vrienden."

Derde kerstdag: even ontspannen met vrienden na familiedrukte

01:29

Hoe we derde kerstdag vieren

  • 31 procent van de ondervraagde millennials vindt dat kerst drie dagen zou moeten duren.
  • 28 procent viert derde kerstdag met een borreltje in de kroeg.
  • 27 procent viert derde kerstdag met vrienden
  • 21 procent geeft een huisfeest op derde kerstdag.

Aan het onderzoek deden 514 mensen mee in een leeftijd van 18 tot en met 29 jaar. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Jägermeister.

Dat de behoefte groeit, komt doordat we steeds meer zaken samen willen ervaren, stelt Slootman. "Dat heb je met rampen in de wereld, waar we collectief rouwen. Maar ook met het collectief vieren. Je ziet het ook aan de vele evenementen, het ene na de andere festival wordt georganiseerd. We zijn daarin nog lang niet verzadigd. Na kerst met familie, willen we nu ook kerst met vrienden vieren."

Geen emotionele waarde

Toch is het maar zeer de vraag of derde kerstdag ooit een officiële feestdag zal worden, denkt bijzonder hoogleraar Antropologie Irene Stengs. "Anders dan het pleidooi om van bevrijdingsdag op 5 mei een feestdag te maken. Dat heeft veel meer emotionele waarde."

Onbeperkt
Lees meer:
Onbeperkt friet, snacks, sauzen en housemuziek op derde kerstdag

Derde kerstdag is eigenlijk niet meer dan een grapje, vindt ze. "Het heeft ook echt een ander karakter dan de eerste twee kerstdagen. Geen cadeautjes, geen grote maaltijden. Een viering is daardoor een groot woord. Het bestaat al heel lang dat je op die dag de restjes opeet en gaat relaxen."

Voorpret

Hoe je het ook noemt, het maakt Maarten niet zo veel uit. Hij kijkt in ieder geval uit naar zijn derde kerstdag. "De voorpret begon eigenlijk al vorige maand. Dan hebben we het erover, maken we grapjes. Dat geeft al aan: deze traditie zal voor ons niet snel verdwijnen."

Dit is een artikel van