Inbrakenpiek

Inbrekers slaan toe tijdens kerst: 'Het is een ravage, de koevoet lag in de kamer'

27 december 2018 15:40 Aangepast: 27 december 2018 15:43
Trijn Kriekjes werd onaangenaam verrast door een inbraak. Beeld © RTL Nieuws / Geert Gordijn

De 71-jarige Trijn Kriekjes kreeg de schrik van haar leven toen ze op Tweede Kerstdag 's avonds thuiskwam. Inbrekers hadden toegeslagen; haar huis was een enorme ravage. "Ze hebben met een betonnen tuinbeeld het raam ingegooid. Verschrikkelijk."

Ze beeft en trilt nog na. Trijn Kriekjes uit Hoogeveen moet naar woorden zoeken om te omschrijven hoe ze zich voelt nadat inbrekers op Eerste Kerstdag haar huis tot een ravage hadden gemaakt. 

"Mijn man en ik waren wezen gourmetten bij onze dochter Jolanda. We hadden zo'n leuke kerstdag met elkaar gehad."

Beeld door raam gegooid

Maar als Trijn en haar man tegen achten thuiskomen, weten ze niet wat ze zien. "Binnen is het een ravage. De ramen lagen aan diggelen, een stenen beeld in de tuin was door de raam gegooid. Er lag een koevoet in de kamer en overal lag glas. Verschrikkelijk was het om die ravage te zien."

Volgens dochter Jolanda is het feit dat haar moeder de kozijnen op slot had gedaan, hun redding geweest. "De dieven hebben niets meegenomen, omdat ze niet binnen konden komen. Waarschijnlijk zijn ze gestoord. Anders was de ramp niet te overzien geweest." 

Een koevoet lag in de woonkamer Een koevoet lag in de woonkamer
Miniatuurvoorbeeld
Inbraakgolf

Hoe hoog is de kans op een inbraak in jouw woonplaats? Check het hier

Piek rond kerst

Rond de kerstdagen ligt het aantal inbraken twee keer zo hoog als op een gemiddelde dag. Inbrekers zijn vaker actief, omdat bewoners dan langere tijd van huis zijn. Gemiddeld waren er vorig jaar op een gewone dag 166 inbraken per dag, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Tijdens de kerstdagen ligt dat aantal twee keer zo hoog: meer dan 330 per dag. 

Wat te doen? De politie adviseert om ervoor te zorgen dat het huis er bewoond uitziet. Dus laat lampen branden. En leg waardevolle spullen als smartphones en tablets niet in het zicht. 

De ravage was enorm. De ravage was enorm.

Kerstboomlampjes

In de vijftig jaar dat Trijn en haar man in het hoekhuis wonen, hebben dieven één keer eerder geprobeerd in te breken. Ook toen lukte het ze niet om binnen te komen. "Achteraf gezien had ik binnen de lampen aan moeten doen. We hebben wel een buitenlamp die automatisch aanschiet."

Dochter Jolanda relativeert: "Als ze binnen willen komen, komen ze toch wel binnen. Er zijn de afgelopen tijd meerdere inbraken geweest in de omgeving."

Harde knal

De familie denkt dat de dieven rond 18.00 uur hebben toegeslagen. "De buurvrouw hoorde rond dat moment een harde knal en toen stonden er twee auto's op de oprit."

Of er hoop is dat de dieven worden gepakt? "Afwachten. De politie is vandaag geweest en is er mee bezig." Trijn denkt dat de schade rond de 6000 euro ligt, maar de emotionele klap is velen malen erger. "Het besef wat er is gebeurd, dringt nu pas langzaam door."

Miniatuurvoorbeeld
Juwelier in zak en as

Juwelier in zak en as: 1,3 miljoen aan horloges gestolen op kerstavond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore