Kostbare handel

35.000 euro voor een klokje? Dit maakt horloges zo duur

27 december 2018 11:46 Aangepast: 27 december 2018 11:55
Stalen, prijzige horloges van Rolex. Beeld © AFP

"Wat horloges zo duur maakt? Ik vind duur eigenlijk een verkeerd woord", zegt Evert Stodel van juweliershuis Schaap en Citroen. "Ik zou eerder zeggen: 'wat maakt horloges zo kostbaar?'"

De Maastrichtse juwelier Burger werd op kerstavond bestolen van 150 horloges. Totale waarde: 1,3 miljoen euro - omgerekend ruim 8500 euro per horloge. Het duurste horloge vertegenwoordigde een waarde van maar liefst 35.000 euro.

1,3 miljoen euro aan horloges foetsie

Beveiligingscamera's hebben de kerstinbraak bij juwelier Burger in Maastricht vastgelegd.

Veel mensen zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze zoveel geld uitgeven aan een sieraad, maar bij Schaap en Citroen schrikken ze niet zo snel. 10.000 euro voor een stalen horloge is helemaal niet gek. Vooral de horloges van Rolex hebben een iconische status onder het grote publiek.

Wat bepaalt de prijs van een horloge?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prijs, zegt Stodel. Hoe zeldzaam is een horloge? In welke staat verkeert het horloge? En hoe oud is het?

Verder speelt mee of het horloge nog compleet is. Worden alle papieren, certificaten en het originele doosje meegeleverd? En natuurlijk telt ook het merk.

Is een tweedehands horloge goedkoper?

Een tweedehands horloge is niet zomaar een tweedehandsje, zegt Stodel. "Vergelijk het met een schilderij van Picasso. Dat is wellicht ook al eens van eigenaar gewisseld. Is het dan een tweedehandsje als het verkocht wordt? Nee, dan is het nog steeds een exceptioneel stuk van Picasso."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Juwelier in zak en as: 1,3 miljoen aan horloges gestolen op kerstavond

Hoeveel horloges worden er eigenlijk gemaakt?

Sommige horloges worden volledig met de hand geproduceerd, zegt Stodel. "Een of twee horlogemakers zijn daar langere tijd mee bezig. Soms duurt het een jaar voordat een horloge af is. Als horlogemakers spreken over een 'handjevol' gaat het vaak om een totale oplage van 10, 20 of 50 stuks. En soms worden er zelfs maar een of twee geproduceerd, juist omdat ze met de hand worden gemaakt."

Andere horloges zijn duur, hoewel er relatief veel van worden gemaakt. Zo verkoopt Rolex stalen basismodellen voor 8000 euro. "Een kwestie van vraag en aanbod", zegt Stodel. "En door de hoge prijs probeert zo'n merk ook exclusief te blijven." 

Speelt materiaal een belangrijke rol?

Horloges van edelmetaal zoals goud en platina zijn kostbaarder, maar er zijn uitzonderingen. Een stalen horloge van hetzelfde type als een horloge in edelmetaal kan duurder zijn, als er minder van in omloop zijn. Enkel en alleen omdat die dan zeldzamer is.

Zelfs de kleur op de wijzerplaat kan een rol spelen bij de prijsbepaling. Sommige wijzerplaten van Rolex met rode letters zijn zeldzaam. Die kleur kan prijsverhogend werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toerist in Amsterdam beroofd van peperduur horloge

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore