Ga naar de inhoud
'Dramatisch jaar'

'Dramatisch jaar' op de weg: aantal files met 20 procent toegenomen

Forenzenfile bij de Frans-Luxemburgse grens. Beeld © AFP

2018 was weer een slecht jaar voor de automobilist. Het aantal files nam met maar liefst 20 procent toe. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

Er komt dus maar geen einde aan de filegroei op de Nederlandse wegen. "Het is een dramatisch jaar geweest voor de autorijder, want ondanks het relatief mooie weer de afgelopen twaalf maanden, stonden we weer vaker stil. Je moet er niet aan denken dat het echt slecht weer wordt. Dat het gaat sneeuwen, hagelen en ijzelen. Dan is het fileleed helemaal niet te overzien", zegt verkeersspecialist Arnoud Broekhuis van de ANWB in de Telegraaf.

Utrecht-Breda

In de regio’s Den Haag en Rotterdam ondervonden weggebruikers het afgelopen jaar de meeste hinder van files. Absolute topper is de A27 Utrecht-Breda, die de fileranglijst net als in 2017 aanvoert.

Op donderdagavond 1 november zorgden de regen en een groot aantal ongelukken voor de zwaarste spits van het jaar. Op het drukste moment stond er die avond 1135 kilometer file op de A- en N-wegen in Nederland.

Het afgelopen jaar waren er slechts twee regen- en stormdagen. "Ik houd mijn hart vast als we echt met extremen te maken gaan krijgen”, zegt Broekhuis.

'We worden ouder'

De toename komt niet alleen doordat de economie is aangetrokken, zegt Broekhuis tegen RTL Nieuws. "Ook het aantal auto's en bestelbusjes neemt toe. En we worden ouder en blijven langer rijden."

Ook buiten de spits zijn er meer files. Volgens Broekhuis proberen steeds meer mensen de spits te mijden. "We meten nu ook de N-wegen en ook daar is het drukker. We reizen meer, er worden meer kilometers gereden. Er zullen alleen maar meer files komen."

Bron: RTL Nieuws