Inbraak vastgelegd op camera

Juwelier in zak en as: 1,3 miljoen aan horloges gestolen op kerstavond

26 december 2018 13:29 Aangepast: 26 december 2018 15:55
De inbreker kwam 's nachts binnen Beeld © RTL Nieuws

"Hier was niks tegen te doen", verzucht juwelier Alfred Burger. Zijn zaak in Maastricht is op kerstavond helemaal leeggeroofd. Met een zware moker sloegen twee inbrekers alles kort en klein. 150 peperdure horloges werden gestolen. De buit heeft een waarde van 1,3 miljoen, zegt de eigenaar.

De juwelier zit er flink doorheen. "Van de gestolen horloges zijn zestig exemplaren zeer exclusief", zegt Burger. "Dit zijn unieke horloges, waarvan maar een tot twee exemplaren bestaan."

De juwelier kreeg rond kwart over vier 's nachts via een beveiligingsbedrijf een melding van de inbraak. De inbraak was toen nog bezig. Maar de inbrekers handelden zo snel, dat de politie te laat kwam om de daders in de kraag te vatten.

Normaal heel druk

Beveiligingscamera's hebben de inbrekers op zes verschillende punten vastgelegd. "Ze hebben een lange ladder tegen de muur gezet in een straat waar het normaal heel druk is. Behalve op kerstavond... Toen was het helemaal uitgestorven."

De twee mannen schoven de ladder helemaal uit en kwamen binnen door op een raam te slaan. Vervolgens liepen ze de trap af naar de winkel, die afgesloten was met een metalen plaat. "Die moest voor vertraging zorgen bij een inbraak, maar die bleek vrij eenvoudig op te breken voor ze. De inbrekers sloegen 'm uit de verankering. Dat is de stofwolk die je ziet op de camerabeelden. Je ziet de plaat naar beneden donderen."

Ook is te zien hoe de vitrines met de horloges aan gort worden geslagen. De inbraak duurde ongeveer drie minuten.

"Iedere juwelier probeert zijn zaak optimaal te beveiligen. In ieder geval tegen gewapende professionals. Maar tegen mokers van 5 kilo kun je je zaak niet beveiligen. Hier was niks tegen te doen."

'Er is niemand dood'

De juwelier is nu met zes man bezig om de rommel op te ruimen. Vooral zijn vrouw, zegt hij, is erg ontdaan van de gebeurtenis. "Ik zelf heb zoiets van: het is maar materiaal. Er is niemand dood. We komen er wel een keer overheen."

Burger heeft de beelden ook aan de recherche gegeven. Van de daders ontbreekt elk spoor.

De eigenaar gaat een beloning uitloven om de daders te vinden. "Ik moet over de hoogte nog met de verzekering overleggen, maar het wordt een hele forse beloning.''

De politie heeft tegen de regionale zender 1Limburg gezegd dat ze morgen met meer informatie komen over de zaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore