Ga naar de inhoud
Plan niet gelukt

Bus 'We gaan ze halen' zonder asielzoekers terug naar Nederland

De actievoerders houden een demonstratie bij het Grieks parlement. Beeld © Actiegroep We Gaan Ze Halen

De actiegroep We Gaan Ze Halen is met een lege bus onderweg terug naar Nederland. De groep wilde 150 vluchtelingen naar Nederland halen. De actievoerders hadden om die reden bij het Grieks parlement een brief overhandigd.

Omdat een reactie uitbleef, zijn de actievoerders weer vertrokken uit de hoofdstad Athene.

De 60 activisten waren met ongeveer 25 auto's en een bus naar Athene gereisd. "Het plan was altijd om Tweede Kerstdag terug te komen", zegt initiatiefnemer Rikko Voorberg. Dat de groep geen reactie heeft gekregen noemt hij een 'heel duidelijk signaal'.

'Dankbare stemming'

De groep verwacht zaterdag weer in Nederland te zijn. Voorberg zegt dat de activisten teleurgesteld zijn dat het 'wonder' niet gelukt is. Maar er is ook een 'dankbare stemming' over het feit dat de situatie van de vluchtelingen in Griekenland weer onder de aandacht is gekomen.

Volgens de actiegroep moet Nederland veel meer asielzoekers opnemen, omdat er 'een humanitaire ramp gaande is'. "We moeten een einde maken aan het enorme leed van deze mensen. Europese landen kunnen niet langer naar elkaar wijzen voor een oplossing: er moet nú iets gebeuren", stelt de organisatie.

Zo is het leven in een vluchtelingenkamp in Griekenland

00:59
"We zijn met 15.000 mensen in een kamp, waar hooguit plaats is voor 2000 mensen."