'Echt kikken'

Parelmoerwolken op Terschelling: 'Dit is mooier dan noorderlicht'

25 december 2018 15:05 Aangepast: 25 december 2018 15:51
Een van de foto's van Sytse Schoustra Beeld © Sytse Schoustra

Er waren niet veel plekjes in Nederland waar de zogenoemde parelmoerwolken te zien waren, maar op Terschelling wel. Sytse Schoustra stond voor dag en dauw op om ze te fotograferen. "Machtig mooi. Wow. Echt kikken."

Bij parelmoerwolken is een roze of paarse gloed aan de hemel te zien.

Normaal gesproken bestaan wolken uit waterdamp, deze wolken niet. Parelmoerwolken bestaan uit afvalstoffen: chloriden die door ons mensen worden uitgestoten. Die chloriden zijn slecht afbreekbaar en klonteren samen bij extreem lage temperaturen. Daardoor ontstaan dan parelmoerwolken.

Op 25 kilometer hoogte

De parelmoerwolken zweven op ongeveer 25 kilometer hoogte. Dat is een heel stuk hoger dan de wolken die we normaal gesproken aan de hemel zien. Een normale stapelwolk komt niet veel hoger dan slechts 12 kilometer. 

Schoustra maakt vaker foto's van het weer. Hij wist dat er een kleine kans was dat de parelmoerwolken te zien zouden zijn. "Gisteravond heb ik er al een tijdje op zitten wachten, maar toen was het te bewolkt." Vanochtend waagde hij een nieuwe kans. "Het klaarde heel even iets op en daar zag ik ze."

Echt bijzonder

Dat was bijzonder, zegt de Fries. "Echt kikken. Ik heb het noorderlicht vaker gezien. Dit nog nooit, maar vond dit echt mooier."

Dat het zeldzaam is, bevestigt Nicolien Kroon van Buienradar. Ze kreeg uit weinig plekken in het land foto's of meldingen. "De omstandigheden moeten perfect zijn. Het moet helder zijn en redelijk koud."    

Lees ook het blog van Buienradar over de parelmoerwolken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore