Kwartier per patiënt

Huisartsen besparen miljoenen aan zorgkosten door meer tijd te nemen

25 december 2018 15:39 Aangepast: 26 december 2018 09:12
Huisarts Vijgen in zijn praktijk in Nieuwendijk. Foto van november vorig jaar.

Het klinkt duurder, maar de zorg kan een stuk goedkoper als huisartsen meer tijd uittrekken per patiënt. Het kan miljoenen euro's besparen, blijkt uit een proef van zorgverzekeraar VGZ.

Huisartsen die aan de proef meededen, verwezen veel minder door naar duurdere specialisten in het ziekenhuis. Ze trokken een kwartier uit voor iedere patiënt, in plaats van de gebruikelijke tien minuten.

Positieve resultaten

Dat is terug te zien in de cijfers. Het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis is met bijna twintig procent gedaald. Bovendien vragen de huisartsen in de proef minder kostbare lab-onderzoeken aan.

En minstens zo belangrijk: patiënten zijn er ook blij mee. Doordat er meer tijd voor ze is, voelen ze zich serieuzer genomen, zegt VGZ.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpremie stijgt volgend jaar opnieuw: kijk hier hoeveel je gaat betalen

De druk van een volle wachtkamer 

"Ik heb vooral meer tijd om te luisteren", zei huisarts Bart Vijgen al tijdens de proef tegen RTL Nieuws. Dat is heel belangrijk. Want: een goed gesprek is vaak het beste medicijn. 

"Ik zie vaak mensen met hoofdpijnklachten. Ze zijn vaak bang voor een tumor. Doordat ik meer tijd heb, kan ik beter naar de patiënt luisteren en, na gedegen onderzoek, constateren dat angst de achterliggende reden is. Door ze gerust te stellen kan ik die angst wegnemen."

Huisarts Vincent Coenen is het daar mee eens. "Een patiënt die met moeheid komt, dat kan aan een heleboel dingen liggen. Dan moet je echt even de tijd nemen om de vinger op de zere plek te leggen. En niet iemand snel in een vervolgtraject sturen waar die patiënt misschien helemaal niet op zijn plek is."

"Voorheen voelde ik me toch wel eens gejaagd", zegt Coenen. "Dat ik dacht: ik moet een beetje opschieten, er zitten nog een heleboel mensen in de wachtkamer. Die vijf minuten extra, toch vijftig procent extra tijd, maakt toch het verschil."

Proef wordt uitgebreid

Minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis scheelt al snel miljoenen. De proef wordt nu uitgebreid. Als de resultaten zo goed blijven, moet elke huisarts meer tijd krijgen voor de patiënt, vindt VGZ.

Hierom hebben arme kinderen hogere zorgkosten

Ook om andere redenen kunnen zorgkosten hoger of lager uitvallen. Zo moeten kinderen van arme ouders vaker beroep doen op zorg door slechte leefomstandigheden en stress.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore