Ga naar de inhoud
Samenwerken

Koning: 'Nederland een van de beste plekken om te wonen en te werken'

Koning Willem-Alexander tijdens de kersttoespraak. Beeld © RVD

"Kerstfeest verbindt ons." Zo begon koning Willem-Alexander zijn traditionele kersttoespraak. Hij sprak Nederlanders aan om samen te blijven werken.

Bekijk hier de tekst van de gehele toespraak van de koning.

Gedeeld belang

"De Nederlandse norm is dat we oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang. Deze norm mogen we nooit laten vervagen." 

De koning zei dat verreweg de meeste Nederlanders zich thuis voelen in een omgeving waar tegenstellingen niet op de spits worden gedreven en waar conflicten zo goed mogelijk samen worden opgelost. "De bereidheid om rekening met elkaar te houden en samen te werken heeft ons ver gebracht." 

"Nederland is een van de beste plekken ter wereld om te wonen en te werken", aldus de koning.

Verloor zusje

Kerst is niet voor iedereen een feest, doordat mensen eenzaam kunnen zijn of iemand vreselijk missen, zei de koning verder in zijn kersttoespraak. "Mijn vrouw en ik weten wat u doormaakt."

De koningin verloor dit jaar haar zusje, de koning enkele jaren geleden zijn broer Friso.

Bekijk hier de kersttoespraak van koning Willem-Alexander

06:08

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus vond vooral deze persoonlijke noot aan het begin, de verwijzing naar Maxima's overleden zus, mooi. "Goed dat hij het benoemde en begrip toonde voor mensen in dezelfde situatie."

Opvallend was dat de koning naast de tafel zat en niet erachter, zegt Paulus. "Dat laat een beetje zien dat-ie 'one of us' is en niet boven ons staat."

Andere plaats

De koning week dit jaar voor de opname van de toespraak uit naar Paleis Noordeinde. Dit omdat het koninklijk gezin deze maand verhuist van de Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch.

Omdat dit nog niet voldoende is ingericht om de opnames te maken, is gekozen voor het werkpaleis van de koning. De kerstrede trok vorig jaar bijna 1,7 miljoen kijkers. De toespraak stond toen in het teken van gemeenschapszin.

De
Lees ook:
De kersttoespraak van koning Willem-Alexander: de volledige tekst