Ga naar de inhoud
NS

Zoveel duurder wordt jouw treinkaartje in 2019

Reizigers op station Amsterdam Centraal Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

Een treinreis met de NS wordt vanaf morgen een stuk duurder. De prijs van treinkaartjes gaat omhoog vanwege inflatiecorrectie, maar ook door de stijging van het lage btw-tarief.

Nu betaal je op een treinkaartje nog 6 procent btw, in 2019 wordt dat 9 procent. Om de inflatie te corrigeren, komt er ook nog een verhoging van 1,8 procent op de tweedeklaskaartjes. Alles bij elkaar wordt een treinkaartje gemiddeld bijna 5 procent duurder.

Benieuwd hoe de prijsstijging voor jouw traject uitpakt? Check het hieronder:

Let op: deze tool gaat uit van reizen met de NS. Het kan dus zijn dat de prijsstijging anders uitpakt omdat een deel van de reis met een andere vervoerder gaat. Die berekenen hun prijzen op een andere manier. Werkt de tool niet goed? Klik dan hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Hoeveel de prijs precies stijgt, verschilt per traject. Dat komt doordat prijzen voor een treinkaartje worden afgerond op 10 cent. Op sommige pechtrajecten valt die afronding net naar boven uit. Zeker op korte trajecten kan dat ervoor zorgen dat de prijs met wel 7,1 procent stijgt.

Bij eersteklaskaartjes worden de prijzen niet afgerond. Bovendien wordt in de eerste klas de inflatie niet doorgerekend. Hierdoor wordt het verschil tussen eerste en tweede klas iets kleiner. De NS hoopt dat mensen daardoor eerder gebruikmaken van de eerste klas, bijvoorbeeld bij drukte.