Ga naar de inhoud
DJVM

De 14-jarige Daan draait als dj voor 50.000 mensen in China: 'Het gaat wel heel snel'

Daan Joey van Marle, oftewel DJVM. Beeld © DJVM

Wanneer de 14-jarige Daan Joey van Marle tijdens het Amsterdam Dance Event aan het dj'en is in een kledingwinkel in Amsterdam, wordt hij ontdekt door een groep Chinese boekers. Twee maanden later mag hij draaien op een van de grootste festivals van China. "Ik dacht dat iemand een grap met me uithaalde."

Op zijn tiende volgt Daan een gratis proefles bij de dj-school. "Ik vond het gelijk superleuk", zegt Daan, artiestennaam DJVM. Hij gaat lessen volgen en wordt al snel ontdekt door Donovan van de dj-school, die hem privéles aanbiedt.

Doelen stellen

Samen met hem stelt Daan eind 2017 doelen op voor 2018. Eén van die doelen is om aan het eind van het jaar het publiek op te warmen bij het jongerenfeest FRIS. Prompt tien dagen na het opstellen van de doelen wordt hij gevraagd op te treden bij FRIS. "Ik was toen echt de gelukkigste man op aarde." Inmiddels treedt de havo 3-scholier als vaste dj op bij de feesten.

In oktober 2018 treedt Daan op in een kledingwinkel in de Amsterdamse PC Hooftstraat, en er komen wat Chinese mensen binnen. "Volgens mij gingen ze schoenen passen. Ik draaide een nummer van Ronnie Flex, waarop een van hen naar me toe kwam om te vragen welk nummer dat was."

Chinees festival

Het hele optreden lang zijn de Chinezen in gesprek met zijn manager. "Ik dacht: die denken vast dat het een medewerker van de winkel is", lacht Daan. "Maar toen ik klaar was met optreden bleek dat ze me wilden boeken voor het Chinese festival ISY."

Het festival is eind december op het Chinese eiland Hainan, ook wel het 'Ibiza van Azië' genoemd. De line-up bestaat uit dj's als Armin van Buuren, Martin Garrix, Steve Aoki en Axwell^Ingrosso. En DJVM dus, als jongste dj ooit. Op de eerste editie van het festival kwamen 50.000 mensen af, nu zijn dat er waarschijnlijk 75.000.

Grap

Daan kon het lange tijd niet geloven, maar inmiddels is het besef doorgedrongen. Donderdag vliegt hij samen met zijn vader en manager naar China. Op 31 december gaat het gebeuren: dan staat hij op het speciale Afrobeats-podium. 

Vader Dennis is heel trots op zijn zoon, maar houdt een oogje in het zeil. "We hebben heel erg getwijfeld over China", vertelt hij. "Het gaat best heel hard de laatste tijd. Je denkt steeds: gaat dit niet té hard? Moeten we dit niet een klein beetje afremmen?"

Eenmalige kansen

Maar kansen komen soms ook maar eenmalig voorbij, realiseert hij zich. Bij 90 procent van de optredens is hij aanwezig. "Omdat ik het heel vet vind, maar ook om hem in de gaten te houden."

"De jongens op de dj-school begeleiden hem en we proberen een goed team samen te stellen. Daar moet je als ouders ook actief bij betrokken zijn", zegt hij. "Maar begeleiding en management zijn vraagstukken die nu net op tafel komen, waar we nu druk mee bezig zijn."

Zenuwen

Daan is niet zenuwachtig voor zijn optreden in China, zegt hij. Hij is meer onzeker over hoe hij zich moet gedragen. "Maken ze goede foto's? Is mijn kleding goed?"

Voor elk optreden luistert hij naar nummers van Ronnie Flex, om te ontspannen en in de sfeer te komen. En Ronnie Flex komt ook zeker terug tijdens zijn set op het podium. "Iedereen draait al internationale hiphopartiesten, zoals Drake. Ik wil juist Nederlandse muziek draaien."

Beluister Daans eerste nummer hieronder:

Het geld van optredens steekt hij, in overleg met zijn ouders, in zijn carrière. Zo investeert hij in apparatuur en is de schuur in de tuin omgebouwd tot een heuse studio. 

Grote droom

Zijn grote droom? Een nummer maken met Ronnie Flex of Idaly. "Maar dat is nog niet realistisch", zegt Daan. Een andere droom, zijn eigen feest houden, komt op 5 januari al wel uit. Dan is hij headliner van zijn eigen 'birthday bash' in zijn woonplaats Purmerend, waar meerdere artiesten en dj's optreden.

"Verder wil ik op zoveel mogelijk festivals optreden en doen wat ik leuk vind", vervolgt Daan. "Genieten vind ik heel belangrijk. Het gaat wel heel snel nu, zo snel dat ik er eigenlijk meer moet stilstaan bij wat ik allemaal meemaak", zegt hij. "Maar ik geniet van elk moment."