Waarschijnlijk Canada

Advocaat: 'Asia Bibi kan snel naar het Westen'

24 december 2018 13:54 Aangepast: 29 januari 2019 10:28
Asia Bibi Beeld © AFP

Asia Bibi kan Pakistan snel verlaten. De Pakistaanse, die jaren in de dodencel zat omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd, gaat dan waarschijnlijk naar Canada. Dat zegt haar advocaat, Saif Ul Malook, in een interview met RTL Nieuws. Volgens de advocaat heeft Nederland geen asiel aangeboden.

Advocaat Saif Ul Malook zit ergens in Nederland op een geheim adres. In Pakistan wordt hij bedreigd door moslim-extremisten. "Ze doden rechters, ze zullen iedereen doden die haar heeft geholpen om te ontsnappen uit de gevangenis", zegt hij. "Ze bedreigen de regering van Pakistan. Als ze haar naar het buitenland laten gaan, zien ze dat als belediging van de profeet." 

Doodzonde

Dat is in Pakistan een doodzonde. De christelijke vrouw is vrijgesproken door het Hooggerechtshof. Fanatieke moslims in Pakistan willen dat ze alsnog wordt opgehangen. Haar vrijlating in oktober leidde tot veel protesten in Pakistan. Ze zit nu ondergedoken in Pakistan, in afwachting van een herziening van haar vonnis. Haar advocaat is in november naar Nederland gevlucht. 

Met Asia Bibi zelf gaat het goed, zegt haar advocaat. "Ze is gezond en in veilige bescherming van de Pakistaanse regering." In Pakistan blijven is geen optie. "Keer op keer hebben ze gezegd: we zullen haar vermoorden. Ze heeft geen leven, laat staan een toekomst."

Niet tegenhouden

De verwachting is dat Asia Bibi het land snel mag verlaten. "Ze zal snel naar het Westen vliegen", zegt de advocaat. "De ambassadeur van Pakistan heeft me gezegd dat de regering van Pakistan haar niet wil tegenhouden, naar welk land ze ook wil gaan."

'Asia Bibi kan binnenkort Pakistan uit'

Haar advocaat, die in Nederland verblijft, vertelt dat de christelijke Asia Bibi, die jaren in een dodencel zat, Pakistan snel mag verlaten.

'Ander land ook prima'

Veel Westerse landen zijn bezig met de zaak Asia Bibi. Ook Nederland. Veel partijen in de Tweede Kamer vinden dat Bibi zo snel mogelijk Pakistan moet verlaten."Wat we moeten doen, is haar daar weghalen. Wat de vervolgstap is, moeten we daarna zien, maar ze moet daar weg. Dat is heel erg nodig", zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

Ze kan naar Nederland komen, maar dat hoeft niet, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Als Nederland de voorkeur heeft, dan kan wat ons betreft prima Nederland zijn. Maar als het een ander land is, ook prima. Ik hoor Canada, Italië en Duitsland. Het gaat erom dat zij zo snel mogelijk het land verlaat."

De Nederlandse regering heeft haar geen asiel aangeboden, zegt de advocaat. "Niemand heeft contact opgenomen om te zeggen: we willen Asia Bibi en haar familie graag opvangen. Voorafgaand aan haar vrijlating hebben ze veel gedaan, maar na haar vrijlating hebben ze niets gedaan." Eigenlijk zou premier Rutte een oproep moeten doen, vindt Ul Malook. 

Stille diplomatie

"Gezien de gevoelige context rondom blasfemie en buitenlandse inmenging en de veiligheidsrisico’s voor alle betrokkenen, kiezen alle gelijkgezinde landen in deze zaak op dit moment voor stille diplomatie", schreef premier Rutte begin december in antwoord op Kamervragen van PVV-leider Wilders. Die stille diplomatie werkt nu het beste, vinden Kamerleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Asia Bibi, de vrouw die velen in Pakistan dood willen zien

"Druk uitoefenen, maar dan achter de schermen, is het verstandigste, begrijp ik ook van mijn contacten uit Pakistan", zegt Voordewind. CDA-Kamerlid Van Helvert: "Als Nederland nu nog harder gaat roepen, zeker als we dat publiekelijk doen, dan is dat misschien reden voor de Pakistanen om in de achteruit te gaan."

Cartoonwedstrijd

Ingewijden in Den Haag zeggen dat Nederland niet echt voor de hand ligt. Ons land heeft de advocaat al onderdak geboden en de relatie tussen Nederland en Pakistan staat al en er zijn al regelmatig spanningen tussen Nederland en Pakistan, vanwege protesten rond cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders in augustus. 

Volgens de advocaat is Canada het waarschijnlijkst. De Canadese regering wil geen commentaar geven, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Canada is verheugd over de vrijspraak van Asia Bibi en ziet uit naar een positieve oplossing voor de zaak. We zijn gericht op het waarborgen van de veiligheid van Asia Bibi en haar familie. We kunnen op dit moment verder geen commentaar geven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore