Grappenmaker

Kustwacht zoekt man achter nepmelding zinkend zeiljacht

24 december 2018 11:49 Aangepast: 24 december 2018 11:51
Beeld © ANP

De kustwacht wil geld zien van de 'grappenmaker' die vorige week meldde dat een zeiljacht met vijf opvarenden aan het zinken was voor de Zuid-Hollandse kust. De melding over het niet-bestaande zeiljacht werd gedaan door een mobiele telefoon waar nadien de simkaart werd uitgehaald.

De reddingsoperatie kostte tienduizenden euro's door de inzet van een vliegtuig, twee helikopter en verschillende reddingsboten.

Kosten zijn fors

"Alleen al een vliegtuig kost duizenden euro's per uur. De kosten voor ons zijn fors. Je hebt het zeker over tienduizenden euro's, alleen al voor het vliegtuig", zegt een woordvoerder van de kustwacht tegen de NOS.

De kustwacht is er vrijwel zeker van dat de melding nep is. "Als een schip zinkt, komt er altijd wel wat bovendrijven. Kussentjes, touw, stootkussens, wrakstukken of brandstof. Maar we hebben niets gevonden."

Valse melding

Het bericht kwam van een Nederlands sprekende man. "We willen de beller graag achterhalen", zegt de woordvoerder. "Om aangifte te doen vanwege een valse melding. En om eventueel de kosten van de inzet te verhalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoektocht naar zinkend zeiljacht gestaakt, melding mogelijk vals

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore