Buienradar

Roze of paarse gloed aan de hemel: deze kerst kans op parelmoerwolken

24 december 2018 09:58 Aangepast: 24 december 2018 11:54
Parelmoerwolken in 2006 Beeld © AFP

In de bittere kou, hoog in de lucht kunnen vandaag en morgen parelmoerwolken ontstaan. Wie vanmiddag en morgenvroeg naar buiten kijkt, kan verrast worden door een roze of paarse gloed aan de hemel. "Deze wolken zijn anders dan andere", zegt meteoroloog Arjan Willemse.

"Normaal gesproken bestaan wolken uit waterdamp, deze wolken niet. Parelmoerwolken bestaan uit afvalstoffen: chloriden die door ons mensen worden uitgestoten. Die chloriden zijn slecht afbreekbaar en klonteren samen bij extreem lage temperaturen. Daardoor ontstaan dan parelmoerwolken", zegt Willemse.

25 kilometer hoogte

De parelmoerwolken die we morgenvroeg zien, zweven op ongeveer 25 kilometer hoogte. Dat is een heel stuk hoger dan de wolken die we normaal gesproken aan de hemel zien. Een normale stapelwolk komt niet veel hoger dan slechts 12 kilometer. 

Dat het op ongeveer 25 kilometer hoogte zo koud is (ongeveer -80), heeft overigens geen invloed op de temperatuur aan de grond.

Kerst

Met de kerst schommelt de temperatuur zo rond de 6 à 7 graden. Eerste kerstdag is de mooiste van de twee dagen. Na een fris begin laat dan ook de zon zich af en toe zien. Tweede kerstdag is frisser en hoofdzakelijk bewolkt. "Al kan plaatselijk het zonnetje nog even doorbreken", zegt Willemse.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore