Diabetesfonds

Bas (12) heeft het record: op alle 16 stationpiano's in ruim 18 uur

22 december 2018 00:10 Aangepast: 23 december 2018 00:19
Bas tijdens zijn recordpoging. Beeld © NS

Het zou krap aan worden, zei de 12-jarige Bas Schipper van tevoren. Maar zijn recordpoging om zo snel mogelijk alle zestien stationpiano's te bespelen om geld in te zamelen voor het diabetespatiënten zoals zijn zus, is meer dan geslaagd. "Het is geweldig."

Hij deed het in 18 uur en tien minuten, bijna een uur minder dan het vorige record. Ook het opgehaalde bedrag van meer dan 33.000 euro is veel hoger dan zijn eigen streefbedrag van 5000 euro. "En ik ben helemaal niet moe, ik voel me kiplekker."

Middernacht

Bas begon zaterdagochtend om 6.00 uur in Maastricht en eindigde iets na middernacht in Groningen. Bas' zus heeft diabetes type 1 en met zijn recordpoging wil Bas geld inzamelen voor het Diabetesfonds. "Dat we zo veel geld ophalen, had ik echt niet verwacht", zegt hij. "Het geld gaat naar onderzoek. Dat is heel fijn."

Onderweg kwamen verschillende gasten hem een hart onder de riem steken. Zo kwam er een kerstkoor in Amsterdam, bracht de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen een bezoek in Utrecht en speelde voormalig 'stationspiano-recordhouder' Hans Janssen met Bas mee toen hij in Zwolle was. Op bijna alle stations begonnen mensen met Bas mee te zingen.

Zwart van de mensen

Op sommige stations zag het zwart van de mensen, zegt een woordvoerder van de NS die de hele dag met hem meereist. "Het was heel bijzonder. Sommige mensen maakten 500 euro over. Ook kreeg hij een cheque van 2.500 euro. Dat zijn enorme bedragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bas (12) wil in recordtijd op alle stationspiano's spelen: 'Ik doe het voor mijn zus'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore