Schoolmoord

Wat er voorafging aan de dood van Hümeyra (16)

21 december 2018 10:53 Aangepast: 07 juni 2019 13:05
Beeld © ANP

De 16-jarige Hümeyra werd dinsdag doodgeschoten op een middelbare school in Rotterdam. Ze zou die dag nog eens met de politie praten over de aangifte die ze had gedaan tegen haar doorgedraaide ex-vriend Bekir E. Maar voordat het zover kwam, schoot hij haar dood in de fietsenstalling. E. zit sindsdien vast.

2016

Bekir E. en Hümeyra leren elkaar kennen via Facebook en krijgen op een gegeven moment een relatie. Wanneer precies is niet bekend.

2018

6 mei

Hümeyra beëindigt de relatie. Daarop eist E. dure schoenen ter waarde van €600, 1000 euro cash en een ring terug. Hij wilde dat Hümeyra alles naar hem zou brengen.

7 mei

Hümeyra gaat met haar zus naar Bekir E. In zijn woning slaat of duwt hij Hümeyra waardoor zij tegen een tv-meubel valt. Ook bedreigt hij haar en haar zus met de dood.

Tussen 6 en 8 mei worden Hümeyra én zus ook meerdere keren bedreigd met de dood. In de woning, maar ook via de app. E. appt tussen 6 en 8 mei beide dames ook doodsbedreigingen als 'ik ga je doodsteken'. Beide vrouwen doen aangifte.

Afscheid van 16-jarige Hümeyra: 'Haar lach maakte je blij'

Honderden mensen kwamen naar de Mevlana Moskee in Rotterdam.

9 mei

Bekir E. wordt aangehouden. De politie spreekt met de verdachte en maakt proces-verbaal op. Hij wordt voorgeleid. De rechter-commissaris stelt hem onder voorwaarden weer in vrijheid. E. krijgt dan een contactverbod opgelegd.

Er wordt ook een beschermingsmaatregel getroffen door de politie. Als Hümeyra melding doet, zou daar direct een hoge prioriteit aan worden toegekend. Agenten gaan in dat geval direct naar haar woonadres in Rotterdam.

Eind mei

De officier van justitie beveelt de aanhouding van E. voor overtreden van het contactverbod. Ze kunnen E. niet vinden door ontbreken van een vaste woon- en verblijfplaats. Hij wordt gesignaleerd.

30 mei

De politie Rotterdam gaat vanaf deze dag actief op zoek naar Bekir E.

9 augustus

De reclassering komt met een rapport vanwege de zaak tegen E. Hierin staat onder meer dat zich 'een patroon van relationeel geweld aftekent'.

E. heeft vaak relaties met jonge vrouwen. Wanneer deze vrouwen afstand van hem nemen, toont hij 'afdwingend, eisend, dreigend en fysiek agressief gedrag'. E. heeft een bipolaire stemmingsstoornis en een benedengemiddelde intelligentie. Hij gebruikt veel alcohol en cannabis.

16 augustus

De Rotterdamse politierechter veroordeelt Bekir E. tot zes weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor mishandeling van Hümeyra en haar zus. E. is niet aanwezig bij de zaak uit angst meteen te worden vastgezet.

E. wordt onder toezicht gesteld van reclassering en krijgt een contactverbod opgelegd. 

Eind augustus

De verdachte gaat in hoger beroep. Daardoor kan de gevangenisstraf tegen hem niet worden uitgevoerd. Het contactverbod blijft wel staan vanwege het gevaar op recidive (herhaling). 

14 september

Bekir E. wordt aangehouden. Hij stond gesignaleerd sinds mei voor het overtreden van het contactverbod met Hümeyra, maar de zaak wordt geseponeerd. 

11 december

Hümeyra doet aangifte van stalking. Ze toont de politie een foto van een persoon met twee vuurwapens. Die foto is vijf weken oud.

Bekir E. wordt niet direct aangehouden, omdat hij te snel op vrije voeten komt als het wapen niet zou worden gevonden, beredeneert de politie. Er wordt een onderzoek gestart om het 'stalken en bedreigingen te stoppen' en de verdachte voor 'langere tijd' in de gevangenis te krijgen.

Doodgeschoten Hümeyra deed aangifte van stalking

De 16-jarige scholiere die dinsdagmiddag in Rotterdam werd doodgeschoten, zou later die middag met de politie gaan praten over een aangifte.

17 december

De politie heeft contact met Hümeyra voor aanvullende informatie tegen de verdachte. Ze heeft de volgende dag een afspraak op het politiebureau. 

18 december

Hümeyra gaat naar school, het Designcollege in Rotterdam. Daar wordt ze rond 13.15 uur opgezocht door verdachte Bekir E. Ze rent weg, maar komt niet verder dan de fietsenstalling. Daar wordt ze neergeschoten. Korte tijd later wordt Bekir E. aangehouden op de Bergselaan.

21 december

Hümeyra wordt begraven in Turkije. De kist van het meisje wordt op schouders van vader naar begraafplaats gebracht:.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore