Diabetesfonds

Bas (12) wil in recordtijd op alle stationspiano's spelen: 'Ik doe het voor mijn zus'

22 december 2018 07:00 Aangepast: 24 december 2018 09:49
Bas bespeelt een stationspiano. Beeld © Rogier Schipper

Zestien stations, zestien piano's. De 12-jarige Bas Schipper uit Veendam doet vandaag een recordpoging om alle stationspiano's te bespelen. Zijn zus heeft diabetes en zo wil hij geld inzamelen voor het Diabetesfonds. "Het wordt krap, maar het moet kunnen lukken."

Zijn doel was minimaal 5000 euro binnen te halen, maar hij heeft al veel meer opgehaald. Na vier stations staat de teller op 14.000 euro. "Ik heb een hoed mee. Daar kunnen mensen ook geld in stoppen."

Twee nummers

Per station zal hij één of twee nummers spelen, vooral uit de jaren 60 of 70. Dat vindt hij mooie muziek. "Mijn opa en oma namen me een keer mee naar een coverband van Simon and Garfunkel. Ik vind hun nummer Bridge over troubled water echt mooi, dat zal ik zeker gaan spelen. Maar ik speel ook nummers van Elton John, Queen en John Lennon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pianoman' Hans bespeelt niet alle stationspiano's door vertraging

Bas volgt sinds anderhalf jaar pianolessen. Aan de tour van vandaag is een dikke maand voorbereiding voorafgegaan. Zo repeteerde hij geregeld en speelde hij al op meerdere piano's op meerdere stations om te wennen. Vandaag is het dan zover: om 6 uur vanmorgen is hij begonnen in Maastricht. Daarna reist hij het hele land door en om 1.09 uur eindigt hij – als het goed is – in Veendam. "Het wordt een lange dag, maar het gaat me wel lukken."

Gasten

Zijn vader en iemand van de NS zullen de hele dag meereizen en hem vertellen wanneer hij moet stoppen om de trein weer te pakken. Op verschillende stations zal hij gasten ontmoeten. Zo komt de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, langs als hij daar speelt en Leeuwarden speelt een vriendin van zijn ouders een nummer mee.

Hans Janssen wilde in mei op alle stationspiano's spelen

De poging van Hans Janssen afgelopen mei strandde toen hij station Enschede moest overslaan door vertraging.

Bas is niet de eerste die de recordpoging onderneemt. In mei zette Hans Janssen uit Zwolle het eerste record neer: hij bespeelde vijftien piano’s in 21 uur (één piano moest hij overslaan door vertraging). In november werd het aangescherpt door Ernesto Dennis uit Hilversum, die wél zestien piano's bespeelde. Zijn tijd: 19 uur en 15 minuten.

Grootste cadeau

Als alles volgens plan verloopt, zal Bas er iets minder dan 19 uur over doen. Maar bij vertraging kan die planning in de soep lopen. "Of het moet een hele kleine vertraging zijn, dat kan ik nog hebben."

Als het niet lukt, zal hij niet teleurgesteld zijn, zegt hij. "Dan heb ik alsnog heel veel geld opgehaald." Maar als het wel lukt, wacht misschien wel het mooiste cadeau: dan wordt hij in Veendam verwelkomd door zijn zus. "Ik doe het voor haar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore