'Driving home for christmas'

Van hot naar her voor kerst: Richard rijdt 15 uur om bij zijn familie te zijn

25 december 2018 08:55 Aangepast: 27 december 2018 07:36
Richard van Gompel met zijn vriend in de auto. Beeld © Richard van Gompel

Uren in de auto's voor honderden of zelfs duizenden kilometers. Veel mensen zullen tijdens de kerstdagen kriskras door Nederland (of zelfs Europa) rijden op weg naar het kerstdiner. En wat doe je dan onderweg? "We gaan wel lekker kerstliedjes zingen."

Vier jaar geleden emigreerde Richard van Gompel naar Salou. Meerdere keren per jaar vliegt hij terug naar Nederland, maar met kerst pakt hij met zijn vriend de auto omdat de hond dan mee kan. "Dan zit ik een uurtje of vijftien in de auto. Ik stop alleen maar om te tanken, meer niet. Zo is de rit zo snel mogelijk voorbij."

De route die Richard aflegt voor kerst. De route die Richard aflegt voor kerst.

'Driving Home for Christmas' 

De hele rit rijdt hij zelf, zijn vriend mag niet achter het stuur. Maar hij heeft wel een belangrijke andere taak: Richard wakker houden.

"Dat lukt wel hoor. Vaak draaien we ook kerstnummers. Vooral Driving Home for Christmas van Chris Rea komt standaard meerdere keren langs. Ik kijk uit naar het diner. Eindelijk weer met het hele gezin bij elkaar, daar heb ik een lange tocht wel voor over."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreme kerstdrukte verwacht in de supermarkt: zo overleef je de kerststress

Van Enschede naar Brabant

Het aantal uur dat Samantha Jacobs in de auto zal doorbrengen, is een stuk minder dan Richard. Maar nog steeds is het aanzienlijk.

Ze gaat van Enschede naar haar schoonfamilie in Veghel, dan slaapt ze in Bladel en rijdt ze door naar Oud Gastel in West-Brabant om vervolgens weer naar Enschede te gaan. Een tocht van ruim 500 kilometer.

Voorbeeldig

"Of de auto vervelend is? Nee, ik vind het wel gezellig. Ik reis dan wel met mijn twee kinderen, maar die slapen de hele rit. Voorbeeldig zijn ze, haha." De afstand legt ze wel vaker af omdat haar vriend in Bladel woont. "Maar meestal ga ik dan met de trein. En overigens komt mijn vriend vaker naar Enschede. Dat scheelt wel."

Zes uur in de auto

Of de zoon van Lieselotte Leal ook zo voorbeeldig zal zijn, is de vraag. Hij is nog maar veertien maanden oud. "We gaan het meemaken." 

Haar tocht zal van Alkmaar naar het Zeeuwse Hulst gaan, dan naar Anna Paulowna en weer naar Alkmaar: bijna zes uur in de auto in totaal. Niet iets waar ze naar uitkijkt. "Als ik de reis had kunnen overslaan, had ik dat graag gedaan."

Ze weet al wel hoe ze de tijd zo aangenaam mogelijk kan maken. "Mijn zoontje zit in de aanwijsfase. Dus we zullen veel auto’s, verkeersborden en bomen gaan aanwijzen onderweg. Bovendien mag SkyRadio twee weken per jaar aan staan: rond deze tijd. Dus er zullen vermoedelijk genoeg kerstnummers langskomen die we kunnen meezingen."

Sommige mensen vieren liever geen Kerst met de familie

'Een kerstdag met vrienden vieren? Ja, als dat zou kunnen...'
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elk jaar weer die kerststress

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore