'We gaan ze halen'

Zelfs de staatssecretaris houdt Flip niet tegen: hij gaat vluchtelingen ophalen

21 december 2018 07:55 Aangepast: 21 december 2018 11:53
De actiegroep stapte vanochtend de auto in naar Griekenland. Beeld © ANP

Hij twijfelt geen moment: vandaag om 10.00 uur is Flip Schrameijer in de auto gestapt om vluchtelingen op te halen in Griekenland en hen naar Nederland te brengen. Ook de waarschuwing van staatssecretaris Harbers dat hij aan mensensmokkel zou doen, kan hem niet tegenhouden. "Ik wil niet alleen toekijken."

Schrameijer heeft zich aangesloten bij de actiegroep 'We gaan ze halen' en vertrekt vandaag met een stoet van zo’n dertig andere auto's en een speciaal aangeschafte bus naar Griekenland. Op kerstavond komen ze aan.

Ze willen 150 vluchtelingen met papieren ophalen en naar Nederland brengen. Staatssecretaris Harbers raadde het de groep sterk af. Volgens hem is de groep bezig met het vervoeren van illegale vluchtelingen.

Symbolische daad

Schrameijer is het daar absoluut niet mee eens. "Hij is slecht op de hoogte als hij dat zegt." Omdat de actiegroep alleen vluchtelingen wil meenemen met papieren, vervoeren ze geen illegalen, stelt Schrameijer. "Het is een serieuze daad. We willen niemand smokkelen, daar is niemand bij gebaat. We willen alleen onze solidariteit tonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harbers: 'Ophalen asielzoekers in Griekenland is mensensmokkel'

Volgens de actiegroep moet Nederland veel meer asielzoekers opnemen. Twee keer eerder zijn ze naar de rechter gegaan om dat af te dwingen. Zoals anderhalf jaar geleden, toen de stichting meende dat Nederland de belofte om meer dan achtduizend vluchtelingen over te nemen uit Griekenland en Italië niet waarmaakte. Maar de stichting haalde bakzeil. 

Overvolle kampen

De actiegroep laat het er niet bij zitten. "We zijn allemaal geraakt door de verschrikkelijke dingen die in de kampen in Griekenland gebeuren", zegt Schrameijer die zelf ook Nederlandse les aan Syriërs geeft. "Geen medicatie, geen warme kleren, geen behoorlijk onderkomen. De kampen zitten overvol. We kunnen dat niet meer aanzien, daarom gaan we er wat aan doen."

Zo is het leven in een vluchtelingenkamp in Griekenland

'We zijn met 15.000 mensen in een kamp, waar hooguit plaats is voor 2000 mensen'

Toch is het allerminst zeker of hun missie zal slagen. De groep heeft een brief gestuurd naar de Griekse premier Tsipras met de vraag of ze 150 vluchtelingen met papieren mee kunnen nemen, maar er is nog geen antwoord ontvangen. "Misschien dat we nog uitsluitsel krijgen, misschien ook niet." Als het antwoord niet komt, zullen ze op Tweede Kerstdag onverrichter zake terugkeren naar Nederland. "Dat zit er dik in."

Nieuwe acties

Mislukt wil Schrameijer het dan niet noemen. "We willen in ieder geval iets doen, al is het maar voor mijn eigen gemoedsrust. En ook al heeft het weinig effect, het zal nooit nutteloos zijn. Mogelijk kunnen we zelfs ter plaatse nieuwe vervolgacties bedenken. Dit zal niet ineens ophouden. Want wat daar in Griekenland gebeurt, dat is schandalig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Een schandvlek voor Europa': 9.000 mensen vast in migrantenkamp op Lesbos

Waarom zitten zoveel vluchtelingen in Griekenland?

Hoewel het aantal flink is gedaald sinds 2015, komen er nog steeds vluchtelingen naar Europa. Het land waar de asielzoeker binnenkomt, is verantwoordelijk voor de opvang en procedure. 

Landen in Zuid-Europa, zoals Italië en Griekenland krijgen veel asielzoekers te verwerken. Zij zijn dus verantwoordelijk voor de opvang en registratie. Dat gaat niet goed en procedures duren lang.

Asielzoekers verdelen over Europese landen is mislukt. Oost-Europese landen weigeren om mee te doen. West-Europese landen, zoals Nederland, willen best vluchtelingen overnemen, maar alleen als alle papieren rond zijn.

Om de Dublin-regels te hervormen, is de afgelopen jaren veel gepraat. Maar een oplossing is er niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore