Ga naar de inhoud
Draagvlak weg

Milieuclubs lopen weg uit klimaatonderhandeling: 'Vlam in de pan'

Gaat Nederland de doelstelling wel halen? Beeld © ANP

De milieuclubs zijn weglopen omdat ze het niet eens zijn met klimaatplannen die de zogeheten klimaattafels morgen presenteren. Ze stappen volgens bronnen niet definitief uit de onderhandelingen.

De milieuorganisaties vinden dat het bedrijfsleven niet genoeg meebetaalt. Zo zijn de milieuclubs er ongelukkig mee dat er geen CO2-heffing komt voor de grote industriële uitstoters. Daarom zijn ze vandaag weggelopen van de onderhandelingstafels. 

'Vlam in de pan'

Morgen presenteren VVD-leider Ed Nijpels en het kabinet de klimaatplannen. De milieuclubs Greenpeace, Milieudefensie en de Natuur- en Milieufederaties,  vinden de teksten te slap, maar willen vooralsnog geen commentaar geven.

Een nauw betrokkene stelt dat 'er vlam in de pan' is.

Het
Zes vragen
Het klimaatakkoord komt eraan: dit zijn de zes belangrijkste vragen

'Grote tegenslag kabinet'

Volgens politiek commentator Frits Wester is dit een grote tegenslag voor het kabinet. "Dat de milieuorganisaties zich na maanden onderhandelen, nu  distantiëren van het bereikte Klimaatakkoord slaat meteen één van de belangrijke peilers onder het draagvlak weg", zegt Wester.

"De doelstelling van het kabinet is een breed gedragen draagvlak. Dat lijkt daarmee van de baan. De kans dat partijen als GroenLinks, SP, PvdA en PvdD de bewuste onderdelen van het akkoord, waar de milieubeweging niet mee kan leven, zullen steunen is daarmee ook nihil geworden."