Ga naar de inhoud
16-jarige Humeyra doodgeschoten

Verdachte Rotterdamse schoolmoord mishandelde eerder jonge ex-vriendinnen

Bekir E.

Bekir E., de 31-jarige verdachte van het doodschieten van de 16-jarige Humeyra op het Rotterdam Designcollege, mishandelde eerder zijn ex-vriendinnen. Dat begon altijd wanneer deze jonge vrouwen afstand van hem namen. Dit blijkt uit een rapport van Reclassering Nederland, dat in augustus over Bekir werd opgesteld.

Bekir E. stond in augustus dit jaar terecht in de rechtbank van Rotterdam. Hij moest voor de politierechter verschijnen omdat hij verdacht werd van het mishandelen en bedreigen van Humeyra en haar oudere zus, zo blijkt uit de uitspraak die vandaag is verschenen. 

Veroordeeld voor doodsbedreigingen

Daarin staat dat hij is veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het mishandelen en met de dood bedreigen van Humeyra en haar zus. Daarnaast kreeg hij een contactverbod van twee jaar opgelegd en moest hij een geldboete van 750 euro betalen aan Humeyra. Bekir ging hier tegen in beroep.

De 16-jarige Humeyra deed na een periode van mishandeling, bedreiging en stalking haar verhaal bij de politie. Een rechtszaak volgde in augustus waarin duidelijk werd dat Bekir haar meerdere malen met de dood had bedreigd. Humeyra zei toen: "Ik ben bang voor alle gevolgen maar heb uiteindelijk vandaag toch alles verteld."

Bekir is zwakbegaafd

Tijdens die zitting werd ook een rapport van Reclassering Nederland doorgenomen. Daarin werd vastgesteld dat Bekir een bipolaire stemmingsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Hij bleek afhankelijk van cannabis en alcohol.

Er was ook een patroon te zien van relationeel geweld. Hij had eerder relaties met jonge vrouwen. Wanneer deze vrouwen afstand van hem namen, toonde Bekir onder meer dreigend en fysiek agressief gedrag tegen de vrouwen.

'Hij was boos en sloeg me'

En het was duidelijk dat hij dat ook bij Humeyra deed. Zij vertelde: "Ik had een relatie met Bekir. In mei was ik in zijn woning in Rotterdam. Mijn vriendin belde mij en ik vertelde haar dat ik bang was. Daarom werd Bekir boos op me. Ik ging toen schreeuwen tegen hem. Hij werd boos omdat ik schreeuwde en sloeg mij hard in mijn gezicht."

Humeyra
Lees meer
Humeyra (16) doodgeschoten op school: dit weten we nu

Humeyra viel achterover tegen een televisiemeubel, waarna Bekir bang was dat ze de politie zou bellen. Humeyra: "Toen de deurbel ging, zei hij tegen mij: 'Als dat de politie is, dan steek ik je eerst dood en dan doe ik pas open'."

'Ik ga je doodsteken'

Daarnaast bedreigde Bekir Humeyra en haar zus toen hij zijn schoenen ter waarde van 600 euro terug wilde. Hij appte naar de zus van Humeyra: 'Als ik jou vind, jij bent dood.' En: 'Ik ga je doodsteken.'

Door al die uitspraken werd Humeyra bang, zei ze. "Door deze woorden kreeg ik een angstig gevoel. Ik dacht dat hij straks echt voor mijn deur zou staan."

Kans op herhaling

Omdat er ernstig rekening mee werd gehouden dat Bekir wederom een misdrijf zou begaan, kreeg hij direct een contactverbod. Dat overtrad hij, iets waar Humeyra melding van deed bij de politie. Dat kon niet voorkomen dat zij werd doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam.

Rotterdamse scholieren herdenken Humeyra

01:20
'Ze had nog een heel leven voor zich'