Schoolmoord Rotterdam

Humeyra deed aangifte, maar werd vermoord: 'Neem stalking serieuzer'

20 december 2018 10:52 Aangepast: 20 december 2018 10:52
Bekir E.

Ze werd door ex-vriend Bekir E. mishandeld, bedreigd en tijdenlang gestalkt. Humeyra ging naar de politie, en E. kreeg een contactverbod. Maar daar hield hij zich niet aan; hij bleef haar lastigvallen. Eergisteren werd ze doodgeschoten. Advocaten pleiten nu opnieuw voor een betere bescherming van slachtoffers van stalking.

De laatste jaren is het vaker voorgekomen dat een vrouw aangifte deed van stalking, maar daarna door haar stalker toch werd vermoord. In Utrecht gebeurde het deze zomer nog. Een 24-jarige studente werd daar doodgestoken door haar ex. In de weken daarvoor werd ze door hem gestalkt.

Linda en Raja ook gestalkt

Vier jaar geleden was Nederland in schok van een soortgelijk verhaal. Een 28-jarige verpleegster, Linda van der Giesen, werd op de parkeerplaats van het ziekenhuis doodgeschoten door haar ex, ook zij deed meldingen van stalking.

In datzelfde jaar werd ook Raja Draaisma (34) doodgeschoten, nadat ze werd gestalkt en geïntimideerd door haar ex. De politie was ook hiervan op de hoogte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politie deed te weinig om moord op Linda van der Giesen te voorkomen'

Ex-partner

Stalking eindigt gelukkig niet altijd in zo'n drama, maar een kwart van de Nederlandse vrouwen wordt of is wel eens gestalkt, bijvoorbeeld met vervelende appjes. Dat blijkt uit cijfers van het European Union Agency for Fundamental Rights.

Tien procent wordt daadwerkelijk fysiek achterna gezeten. In een derde van de stalkinggevallen is de dader de ex-partner.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sandra (28) werd jarenlang gestalkt: 'Hij zei dat hij me zou vermoorden'

'Ze worden niet serieus genomen'

Volgens advocaat Peter Schouten worden slachtoffers van stalking vaak niet serieus genomen. Dit zei hij eerder al, maar in de zaak van Humeyra slaat hij opnieuw alarm. "Het gaat onder andere mis omdat de schuld bij het slachtoffer wordt neergelegd."

"Ze krijgen dan bijvoorbeeld verwijten naar hun hoofd geslingerd. Dat als ze worden gestalkt, ze toch naar een feest als carnaval gaan. De politie zegt dan: 'Waarom ga je uit?' Dit terwijl mijn cliënten blij zijn dat ze tenminste één avondje kunnen ontspannen."

Doodgeschoten Humeyra deed aangifte van stalking

Humeyra werd lastiggevallen door de 31-jarige verdachte, zegt de politie.

Daarnaast zegt de politie in veel stalkinggevallen dat er onvoldoende bewijs is van een overtreding, zegt Schouten. "Terwijl bij hennepkwekerijen veel verschillende opsporingsmiddelen worden ingezet. Bij stalking zie ik bij mijn cliënten dat de politie onvoldoende doorvraagt en onvoldoende recherchemogelijkheden uitloopt."

Onvoldoende controle op contactverbod

Bekir had een contactverbod. Schouten zegt dat het onvoldoende wordt gecontroleerd of iemand zich daar ook aan houdt. "De politie heeft er geen zin in, het is lastig voor ze, en heel vaak vindt politie dat waar twee personen vechten er twee schuld hebben. Daardoor gaan daders vaak vrij uit. Want als slachtoffers aangifte doen, dan doen daders ook aangifte. En dan zegt de politie: we weten niet wat de waarheid is, dus laten we het maar gaan."

Dat moet anders, vindt de advocaat. Stalkingszaken moeten serieuzer genomen worden. "Als een echte zaak, met scherpe verhoren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte schoolmoord had Humeyra (16) eerder bedreigd en mishandeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore