'We gaan ze halen'

Harbers: 'Ophalen asielzoekers in Griekenland is mensensmokkel'

20 december 2018 07:38 Aangepast: 20 december 2018 16:51
Een Griekse politieman controleert de papieren van asielzoekers in een vluchtelingenkamp in Noord-Griekenland. Beeld © AFP

'We gaan ze halen', een groep Nederlandse burgers, wil in Griekenland asielzoekers gaan ophalen en hen naar Nederland brengen. Maar staatssecretaris Mark Harbers raadt het hun ten stelligste af. Het is namelijk strafbaar.

"Het illegaal vervoeren van mensen zonder verblijfsrecht komt neer op mensensmokkel", schrijft hij in een reactie. "Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen waar 'We gaan ze halen' doorheen zou moeten rijden."

Bovengemiddelde bijdrage

De groepering roept de Nederlandse staat op om meer asielzoekers naar Nederland te halen. Zij zijn twee keer naar de rechter gegaan om dat af te dwingen, maar beide keren werden zij in het ongelijk gesteld. De rechter vond dat Nederland genoeg deed aan herplaatsing.

Harbers zegt dat Nederland 'bovengemiddeld' heeft bijgedragen aan 'zorgvuldige herplaatsing naar Nederland binnen de afspraken die daarvoor op Europees niveau waren gemaakt'.

Veiligheidsscreening

Hij wijst erop dat er alleen mensen naar Nederland zijn overgebracht die een grote kans hadden om hier ook daadwerkelijk een verblijfsvergunning te krijgen. 

De mensen die hiernaartoe kwamen, hebben bovendien een veiligheidsscreening gehad, 'om te weten wie we naar ons grondgebied haalden', schrijft Harbers.

De staatssecretaris pleit voor efficiëntere asielprocedures. 'Effectieve terugkeer' moet volgens Harbers de eilanden 'blijvend' ontlasten'. 

1000 asielzoekers naar Nederland

'We gaan ze halen' wil morgen met  50 auto naar Griekenland rijden om hun oproep om 1000 asielzoekers naar Nederland te halen, kracht bij te zetten. "We laten zien hoe het moet en zetten de oproep kracht bij", staat er op de website van de groepering te lezen. "Langer wachten kan echt niet. In Griekenland zullen we te horen krijgen of aan onze oproep gehoor gegeven wordt en we direct vluchtelingen mee kunnen nemen. Zo niet, dan initiëren we ter plekke een vervolg."

Homoseksuele asielzoeker al zeven jaar in procedure

Hoe toon je aan dat je homo bent? Voor vluchtelingen die om die reden asiel aanvragen in Nederland, blijkt dat heel ingewikkeld. Maju Kamara bijvoorbeeld, zit daardoor al zeven jaar in een asielprocedure.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore