Russen houden boot af

Kabinet: nog altijd geen onderhandelingen met Rusland over MH17

20 december 2018 07:00 Aangepast: 20 december 2018 09:41
Beeld © ANP

Er zijn nog altijd geen onderhandelingen met Rusland over MH17. Dat schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland en Australië willen met de Russen in gesprek over het neerhalen van het vliegtuig.

In oktober liet Rusland weten dat ze bereid zijn tot een gesprek over aansprakelijkheid over het neerhalen van vlucht MH17, maar dan moet ook worden gekeken naar de rol van Oekraïne.

'Rusland houdt boot af'

Nederland en Australië hebben in mei Rusland officieel aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van MH17. Sindsdien hebben de landen via diplomatieke nota’s gecorrespondeerd over MH17. Tot een concreet gesprek tussen de landen is het nog niet gekomen. Op voorstellen voor data en locaties voor een gesprek houdt Rusland de boot af, zeggen insiders. 

"Er worden geen keiharde ultimatums aan Rusland gesteld, maar je merkt in Den Haag dat het geduld langzaam begint op te raken", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het is nu een half jaar geleden dat Nederland en Australië besloten tot de historische stap om Rusland aansprakelijk te stellen. Ingewijden in Den Haag verwachten dat Rusland bereid zal zijn om het gesprek aan te gaan."

Vervolgstappen

De grote vraag is wat Nederland en Australië gaan doen als Rusland toch blijft weigeren. In de brief schrijft Blok dat 'het kabinet zich zal beraden op mogelijke volgende stappen'. Concreet wordt de minister niet. Blok spreekt van 'een optie' om de aansprakelijkheidsstelling voor te leggen 'aan een internationale rechter of organisatie om een oordeel te vellen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

MH17: zo werkten Nederland en Australië in diepste geheim aan stap tegen Rusland

Vervolgstappen kunnen bijvoorbeeld politieke druk of juridische stappen zijn. Politieke druk kan worden opgebouwd door Rusland aan te spreken met andere Europese landen of via de Verenigde Naties.

Juridische stappen

Ook kunnen de eerste juridische stappen worden gezet, bijvoorbeeld door een procedure voor te bereiden via het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Rusland is aangesloten bij dat hof in Straatsburg.

Rusland wijst naar Oekraïne

Nederland en Australië besloten in mei om Rusland aansprakelijk te stellen voor het neerhalen van vlucht MH17. In september hebben de beide landen opnieuw een oproep gedaan om met Rusland in gesprek te gaan. Toen zei Blok dat hij op 'afzienbare termijn' met Rusland 'onderhandelingen' verwacht.

In oktober liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring aan RTL Nieuws weten dat een gesprek over de aansprakelijkheid gericht moet zijn op de schuld van Oekraïne. Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 neer boven Oost-Oekrraine. Het internationale onderzoeksteam heeft vastgesteld dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket afkomstig uit Rusland. Bij de ramp kwamen 298 slachtoffers om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nabestaande MH17 bekijkt laatste beelden familie: 'Ik zag mijn broer vrolijk rondlopen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore