Naar buitenland

Afluisterpark inlichtingendiensten moet wijken om invoering 5G

19 december 2018 22:42 Aangepast: 19 december 2018 23:13
Satellietschotels in Burum. Beeld © ANP

Het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Friese Burum verhuist naar het buitenland. De tientallen schotels staan de invoering van het 5G-telecomnetwerk in de weg.

Voor dit snelle netwerk moet de zogeheten 3,5 GHz-band worden gebruikt. Met die frequentie onderscheppen de Nederlandse inlichtingendiensten nu internetverkeer en telefoongesprekken. Dat gebeurt met een aantal schotels die satellietcommunicatie afluisteren voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en zijn militaire tegenhanger, de MIVD.

5G invoeren in 2020

Het kabinet was al een tijd bezig met de kwestie. De Tweede Kamer wil dat er haast wordt gemaakt met de komst van het 5G-netwerk. Het snellere internet is nodig voor het aansturen van zelfrijdende auto's, robots en apparaten in huis. Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk te hebben.

Waar het afluistercentrum naartoe gaat, is niet bekend. De nieuwe locatie zou vanwege de dekking wel binnen Europa moeten liggen, zei MIVD-baas Eichelsheim eerder in NRC Handelsblad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van