'Hé schatje'

Eerste veroordeling straatintimidatie: boete na lastigvallen vrouwen

19 december 2018 17:15 Aangepast: 19 december 2018 17:32
Vrouwen werken gemiddeld drie weken per jaar gratis. Beeld © ANP

De 36-jarige Everon el F. uit Rotterdam heeft een voorwaardelijk boete gekregen van twee keer 100 euro. Hij had afgelopen zomer op twee verschillende dagen meerdere vrouwen op straat lastiggevallen, onder meer door ze na te roepen.

El F. is de eerste in Nederland die voor de verdenking van straatintimidatie voor de rechter moest komen. Hij zei tegen acht vrouwen dingen als 'Hé mooie dame' of 'Hé schatje'. Ook liep hij achter vrouwen aan, maakte hij kus- en handgebaren en ging hij dicht naast een vrouw op een bankje zitten. 

Niet van gediend

Een aantal vrouwen heeft duidelijk laten merken niet gediend te zijn van de toenadering van El F. Andere vrouwen liepen weg. Handhavers van de gemeente zagen het gebeuren en maakten proces-verbaal op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Voor rechter na straatintimidatie: 'Hij is niet de enige die wordt vervolgd'

Tegen de rechter verklaarde El F. spijt te hebben van zijn gedrag en het als compliment te hebben bedoeld. El F. is single en wil graag een vriendin, gaf hij aan. De vrouwen die langsliepen, waren volgens hem 'heel mooi' en 'echt goede vitamine voor je ogen'. 

Niet strafbaar

Het aanspreken van vrouwen en dingen zeggen als 'hé mooie dame' of 'hé schatje' is niet strafbaar, zei de rechter. Maar met het geven van de kushandjes en het achternalopen, is El F. wel in overtreding.

Toch viel de straf lager uit. Het Openbaar Ministerie had een boete van 380 euro geëist. De rechter vindt een voorwaardelijke boete gepaster mede doordat de verdachte schulden heeft en onder bewindvoering staat.

Bijna alle vrouwen hebben er last van

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 94 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar het afgelopen jaar met straatintimidatie te maken heeft gehad.

81 procent van de vrouwen negeert het gedrag, 74 procent loopt zo snel mogelijk door, 51 procent kijkt afkeurend, 26 procent probeert een grapje te maken of het weg te lachen. 21 procent zegt geen interesse te hebben en 4 procent gaat het gesprek aan.

Is het altijd vervelend als mannen op straat iets roepen of fluiten? Nee: 41 procent van de vrouwen geeft aan het vleiend te vinden als mannen op straat hen complimenteren met hun uiterlijk.

Sissen, uitschelden, naroepen

Rotterdam heeft intimidatie op straat sinds dit jaar verboden zodat vrouwen veilig over straat kunnen. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. Speciaal voor de regel is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast.

El F. zal vermoedelijk niet lang de enige zijn die voor straatintimidatie is veroordeeld. Binnenkort moeten vijf anderen zich verantwoorden voor de rechter. Ook in Amsterdam is het verboden, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore