Groot taboe

Steve en Mieke zijn neef en nicht én hebben een gezond kind: 'Het kan dus wel'

19 december 2018 21:18 Aangepast: 20 december 2018 11:01
Steve en Mieke met hun dochter Esmee Beeld © Steve Maes

Mieke en Steve Maes (25 en 33) uit het Belgische Leuven zijn nicht en neef, en bijna vijf jaar getrouwd. Inmiddels hebben ze een kerngezond dochtertje van drie jaar. Hoewel ze heel gelukkig zijn samen, werd in hun omgeving vol onbegrip gereageerd toen ze vertelden dat ze op elkaar verliefd waren.

Ook zelf twijfelden ze aanvankelijk om een relatie te beginnen. "We dachten allebei, kan dit wel? Maar de verliefdheid was zo hevig, ik kon die niet tegenhouden. En zij ook niet", vertelt Steve aan RTL Nieuws. "Toen besloten we samen om ervoor te gaan."

Verbod

Op huwelijken tussen familieleden heerst een groot taboe, toch komt het geregeld voor. In 2009 wilde de toenmalige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher dat er een verbod op huwelijken tussen neven en nichten kwam. Deze huwelijken, die vooral onder Marokkanen en Turken voorkomen, zouden de integratie in de weg staan, vaak onder dwang gebeuren, en volgens hem zouden er veel zwakbegaafde kinderen door worden geboren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broer en zus zijn al 20 jaar een stel: 'Onze liefde is een vloek'

Het verbod kwam er niet. Maar sinds 2015 mogen huwelijken tussen nichten en neven in Nederland alleen als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil willen trouwen. In België is er geen beletsel voor een huwelijk tussen neven en nichten.

Drie kinderen verloren

Dat het inderdaad kan misgaan, bewijst het verhaal van een Engels stel vorige week aan de nieuwszender BBC. Ze hebben al drie kinderen verloren samen, doordat ze als neef en nicht drager zijn van hetzelfde ziekmakende gen.

Maar dat het ook goed kan gaan, toont het verhaal van het Belgische stel Mieke en Steve, die nu acht jaar een relatie hebben. Toen ze beiden nog kind waren, zagen ze elkaar geregeld. Er was al een bijzondere band tussen neef en nicht. Totdat de ouders ruzie met elkaar kregen en het contact plotseling werd verbroken. 

Verliefd

Jarenlang waren ze niet bij elkaar in beeld. Dat veranderde toen Mieke een vriendschapsverzoek op Facebook ontving van de vader van Steve. Kort daarna kreeg ze ook een vriendschapsverzoek van Steve. Ze ontmoetten elkaar, het klikte en het contact werd gaandeweg steeds intensiever. Ze werden verliefd.

Makkelijk was dat bepaald niet: Mieke was nog zeventien, had een vriend en Steve was zelfs getrouwd. Ze hebben allebei hun relaties opgegeven en open verteld wat er aan de hand was. "Dat kwam hard binnen", zegt Steve. Toch hebben ze die open communicatie vol overtuiging de hele tijd volgehouden.

Taboe

Veel familieleden hadden moeite met hun relatie. "Mijn opa en oma, mijn tante en oom en ook mijn vader. Er werden nare dingen gezegd. Alleen mijn moeder vond het geen probleem. We hebben met veel familieleden geen contact meer. Ook heb ik een nieuwe baan gezocht na pesterijen van collega's. Het is voor velen echt een taboe. Maar we wisten zeker dat we onze liefde voor elkaar niet onder stoelen of banken wilde steken."

Ze zijn nooit naïef geweest over de mogelijke gevolgen van hun liefde. Een relatie tussen neef en nicht kan meer risico's met zich meebrengen als je kinderen wilt. "Mieke heeft altijd een sterke kinderwens gehad. Al in het begin van onze relatie, toen we nog niet eens kinderen wilden, hebben we een DNA-onderzoek gedaan om te kijken wat mogelijk was."

De uitkomst was positief: in hun geval was geen extra gevaar. Ze zijn allebei geen drager van het gevaarlijke gen waardoor de kans op aandoeningen groter wordt. "Dat was een grote opluchting. Anders moesten we andere opties zoeken om kinderen te krijgen. Maar we weten sindsdien: we hebben net zoveel kans op een gezond kind als ieder ander stel. " 

Grotere kans

Toch is dat niet vanzelfsprekend. Door kinderen te krijgen met een familielid is de kans op genetische aandoeningen groter, zegt Leo Beukeboom, hoogleraar evolutionaire genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen. "De meeste aandoeningen zijn recessief. Dat betekent dat je een ziekte pas krijgt als je van allebei de ouders een fout in hetzelfde gen erft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vader en zoon' trouwen met elkaar

Die kans wordt groter als je ouders familie van elkaar zijn. "Ze hebben immers grotendeels hetzelfde genenpakket geërfd, dus hebben een grotere kans dat zij zo'n zelfde gen met mutatiefout dragen. Bij een huwelijk tussen broer en zus is die kans groter dan bij neef en nicht. Zij delen namelijk meer dezelfde genen."

Frequentie

Hoeveel groter de kans op aandoeningen is wanneer familieleden samen een kind krijgen, is dus moeilijk te zeggen. "Het hangt ook samen met de frequentie waarin een ziek allel, een mutatie van een gen, in de populatie voorkomt", legt Beukeboom uit. "Hoe groter de frequentie, hoe groter de kans op ziekte."

Drie jaar geleden bevielen Mieke en Steve van hun kerngezonde dochter Esmee. Nare reacties over hun relatie krijgen de twee nog maar weinig. "Alleen als ons verhaal vertellen aan mensen die we nog niet kennen, reageren ze soms verrast. Maar wij gaan voor elkaar: niet onze familieband, maar de liefde komt bij ons op de eerste plaats."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore