Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Dit zijn de grootste bioscoophits en flops van 2018

19 december 2018 16:58 Aangepast: 20 december 2018 10:11
Beeld © 20th Century Fox

Hollywoodstudio's pompen miljoenbudgetten in hun films. Dat geld hopen ze natuurlijk ruimschoots terug te verdienen. Soms worden de verwachtingen waar gemaakt en zelfs overtroffen, maar een andere keer faalt een film jammerlijk. Dit zijn de grootste hits en flops van 2018.

De kaskrakers

1. Bohemian Rhapsody

De film over het leven van Queenzanger Freddie Mercury is de grote nummer 1 van dit bioscoopjaar geworden. Het muzikale drama ging eind vorige week over de magische grens van 1 miljoen Nederlandse bezoekers. Bohemian Rhapsody kostte 52 miljoen dollar om te maken en bracht wereldwijd al ruim 637 miljoen dollar op. Dat bedrag zal verder oplopen, want de film draait nog steeds.

In Nederland staat de teller momenteel op 10.113.571 euro, met 1.060.553 bezoekers. Dat de film een hit zou zijn, had de distributeur wel verwacht, maar dat het de grootste film van het jaar is geworden is een verrassing, aldus Menno Ribbelink van Warner Bros. Pictures. "Wat bijdraagt aan het succes is dat fans de film vaker willen zien. We horen van verschillende exploitanten dat bezoekers voor een tweede of derde keer terugkomen."

Bohemian Rhapsody Bohemian Rhapsody

2. Avengers: Infinity War

Disney doet nog altijd goede zaken met hun Marvel superhelden. In de 149 minuten durende actiefilm strijdt het Avengers team tegen de machtige Thanos, die de wereld dreigt te vernietigen. De groots opgezette confrontatie ziet er gelikt uit en daar ging heel wat geld in zitten. Met een geschat budget van 300 miljoen dollar is Avengers: Infinity War één van de duurste films aller tijden.

Dat geld werd ruimschoots terugverdiend, want wereldwijd werd er aan de kassa ruim 2 miljard dollar opgehaald. In Nederland bracht de film met zo'n 865.441 bezoekers 9.267.652 euro op. 

Avengers: Infinity War Avengers: Infinity War

3. Mamma Mia! Here We Go Again

Liefdesperikelen op een pittoresk Grieks eiland omlijst door bekende ABBA-hits. De fans vonden het weer heerlijk. Voor het vervolg op Mamma Mia! uit 2008 werden 963.240 kaartjes verkocht. Aanzienlijk meer dan Avengers, maar vanwege 3D- en 4DX-toeslagen eindigt die film hoger.    

Budget voor de musical met grote namen als Meryl Streep, Pierce Brosnan en Cher was 75 miljoen dollar. Wereldwijd bracht Mamma Mia! Here we Go Again 393.789.826 dollar op. Aan de Nederlandse kassa werd 8.430.531 euro verdiend.

   
Mamma Mia! Here We Go Again Mamma Mia! Here We Go Again

Overige toppers

In de Nederlandse lijst staat Jurrasic World: Fallen Kingdom op nummer 4 met 8.271.996 euro aan inkomsten en 805.242 bezoekers.

Op nummer 5 stond tot gisteren Black Panther. De Afrikaanse superheld van Marvel trok 767.811 bezoekers en bracht 8.097.318 euro op, maar werd ingehaald door Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. De spin-off van de Harry Potterfilmserie draait sinds 14 november in de bioscoop en heeft op het moment 8.108.403 euro verdiend aan 763.145 bezoekers.

Een andere film die nog altijd te zien is en goed scoort is Aquaman. De actiefilm over de enorm gespierde onderwaterkoning draait sinds 13 december en wist in minder dan een week al 114.726 bezoekers naar de bioscoop te krijgen, wat tot nu toe 1.231.277 euro opleverde.

De flops

Als er gekeken wordt naar de laagste inkomsten en de minste bezoekers, kom je al snel uit bij Franse arthouse films, Portugese drama's en Noorse kinderfilms.

Maar dat zijn niet de grootste flops te noemen, want in de filmwereld draait het om de investeringen en verwachtingen versus het eindresultaat. Dat een 175 minuten durend Frans liefdesdrama geen kaskraker wordt, weten de distributeurs wel. Teleurstellender zijn de resultaten van onderstaande films.

Redbad

Regisseur Roel Reiné, bekend van Michiel de Ruyter, had alles op alles gezet om een grote Nederlandse spektakelfilm te maken over de Friese koning Redbad. Met een budget van 8 miljoen euro is de productie ruim vier keer duurder dan de gemiddelde Nederlandse film. De geldschieters zagen hun investering in rook opgaan.

Er hadden minstens 400.000 bezoekers op het epos af moeten komen, maar dat werden er slechts 41.592. De omzet bleef steken op 366.990 euro. Een grote flop dus.

Redbad Redbad

Mortal Engines

Regisseur Peter Jackson heeft de studio's geen windeieren gelegd met de Lord of the Rings trilogie, King Kong en de The Hobbit trilogie. Maar niet alles wat de filmmaker aanraakt verandert in goud.

Zijn boekverfilming Mortal Engines kostte 100 miljoen dollar om te maken, maar ondanks de spectaculaire special effects waren critici niet onder de indruk. Daarnaast blijken het complexe verhaal en het gebrek aan bekende acteurs de film ook geen goed te doen.

De futuristische fantasyfilm, waarin steden op wielen elkaar aanvallen, had een zeer teleurstellend openingsweekend en ook daarna kwam de boel niet echt meer op gang.

Wereldwijd is er nu zo'n 43 miljoen dollar opgehaald. In Nederland stond de kassa begin deze week op 827.250 euro. Nog steeds een hoop geld, maar het zijn niet de bedragen waar de producenten op hoopten. Zeker als je bedenkt dat films als deze ook een marketingbudget van tientallen miljoenen dollars hebben.

Mortal Engines Mortal Engines

Solo: A Star Wars Story

Hoe kun je een film die in Nederland 2.495.280 euro opbracht een flop noemen? Door te kijken naar de verwachtingen en eerder behaalde resultaten van de franchise. Star Wars fans liepen niet echt warm voor deze film over de jonge Han Solo. De spin-off van de wereldberoemde filmreeks is vergeleken met de vorige films een flop voor Disney, dat sinds 2012 de rechten op Star Wars heeft.

Volgens vakblad Variety kostte de film zeker 250 miljoen dollar om te maken en werd er nog eens 150 miljoen dollar in het marketingbudget gestoken. De wereldwijde boxoffice staat op 393 miljoen dollar. Ter vergelijking: The Force Awakens uit 2015 harkte dik 2 miljard dollar binnen.

Na deze teleurstelling doet Disney even een stapje terug: eerder aangekondigde spin-offs over Boba Fett en Obi-Wan Kenobi lijken voorlopig van de baan.

Solo: A Star Wars Story Solo: A Star Wars Story

De genoemde Nederlandse boxoffice cijfers en bezoekersaantallen zijn aangeleverd door de desbetreffende distributeurs of afkomstig van Filmdistributeurs Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van