Ga naar de inhoud
Animal Rights boos

Apentestcentrum begrijpt ophef over dierproeven niet

Archieffoto: deze chimpansee werd na zijn verblijf bij het BPRC opgenomen door Stichting Aap Beeld © ANP

Apentestcentrum BPRC in Rijswijk begrijpt niet waar dierenrechtenorganisatie Animal Rights ophef over maakt. De vergunning die het BPRC nu heeft gekregen doet niets af aan het plan om het aantal proeven met 40 procent te verminderen, zegt adjunct-directeur Jan Langermans.

Vanochtend werd bekend dat BPRC goedkeuring heeft gekregen om de komende vijf jaar 100 resusapen, 40 java-apen en 48 marmosets te gebruiken voor dierproeven. Animal Rights reageerde woedend.

Verbijstering
Lees ook:
Verbijstering om goedkeuring apenproeven, brandbrief naar minister

"Het is gewoon een vergunning die wij hebben gekregen van de Centrale Commissie Dierproeven, die voldoet aan alle ethische en wetenschappelijke normen. En het is ook helemaal niet gezegd dat we alle dieren nodig hebben voor dit onderzoek", zegt Langermans.

Malaria

De apen worden ingezet voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen malaria. Volgens de directeur zal het aantal dierproeven in Rijswijk in een vijfjaarsperiode worden teruggebracht tot minder dan 150 per jaar. Vorig jaar zijn er 317 apen gebruikt voor dierproeven.

In het centrum worden momenteel 1500 apen gehouden. Het BPRC kwam eerder dit jaar negatief in het nieuws door schokkende beelden, gemaakt met een verborgen camera. Op de beelden is te zien hoe apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen, die doodsbang zijn en radeloos in heel krappe kooien op en neer springen.